Полтава Інформ

115 бригада ЗСУ: Професійно-психологічний відбір – базовий етап для кожного війсковослужбовця

242635 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожен військовослужбовець ЗСУ проходить обов’язкову базову підготовку та вдосконалює свої навички під час бойового злагодження військових підрозділів. Однак для виконання бойових завдань та збереження життя військовослужбовців важливі не тільки їхні професійні навички, але й психологічна готовність.

Професійно-психологічний відбір військовозобов’язані проходять ще у військкоматі. Адаптивність-200 – так називається тест. Психологиня Вікторія Харченко розповідає, що кожен майбутній військовослужбовець має відповісти «так» або «ні» на дві сотні питань. Цей тест надає можливість подивитися, наскільки людина стійка до бойового стресу, а також рівень комунікаційних здібностей, на соціалізацію.

Основним завданням професійно-психологічного відбору є оцінка здатності кандидатів успішно виконувати поставлені під час військової служби завдання, а також надання рекомендацій щодо розподілу військовослужбовців за спорідненими військовими спеціальностями.

Ігор Немінський, начальник відділу психологічної підготовки ГУ МПЗ ЗСУ розповідає: ведення бойових дій, зокрема перебування під обстрілами та відсутність відпочинку – це суворе випробування фізичних і психологічних сил військовослужбовця, його здатності активно протистояти стресовим факторам в екстремальних умовах, зберігати волю і рішучість для наближення нашої перемоги. Лише психологічно готові та психологічно стійкі до бойових дій військовослужбовці здатні витримати такий психологічний вплив в умовах стресу та ефективно виконувати поставлені завдання.

Катерина Кравченко, науковий співробітник військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка, розповіла: військовослужбовці можуть протестувати свій організм, свою психіку у певних, особливих умовах діяльності. Тим паче психологічна підготовка спрямована не тільки на те, щоб відпрацьовувати певні алгоритми. Вона дає можливість відпрацювати управлінські рішення, управління підрозділом, формує злагодження колективу, дає можливість проявити свої лідерські якості та розвивати їх. Досвід ведення бойових дій дав можливість командиром усіх ланок зрозуміти, що психологічна стійкість та психологічна готовність, яка формується під час психологічної підготовки, є невід’ємною складовою ефективністю ведення бойових дій. Катерина з колегами зараз працюють над тим, щоб сформувати таке розуміння у військовослужбовців, призваних за мобілізацією. Потрібно не підніматися до рівня фантазій, а спускатися до рівня чітко відпрацьованих навичок.

Одним з елементів обов’язкової програми загальної військової підготовки, яку проходять у навчальних центрах військовослужбовці усіх видів військ, є психологічна смуга перешкод. Під час цього випробовування військові долають задимлений тунель, водяний рів, колючий дріт, високу стіну. Далі група штурмує будівлю та зачищає ворожий опорний пункт на підвищенні. Рух у зворотному напрямку ще більше ускладнено. Перше – евакуація поранений, друге – доставка захоплених у противника боєприпасів. За словами інструктора з позивним Отаман, тут важливе відпрацювання, щоб боєць адаптувався до пострілів, фізичних навантажень, всіх навиків ближнього стрілецького бою: як, хто і за ким виходить. Їхня задача була пройти смугу перешкод, там забрати бика противника і з пораненим повернутися до своєї мети. Група пройшла успішно. І хоча це важко, та легко буде в бою.

Інструктори максимально моделюють ситуації, що можуть виникнути на передовій. Під час випробовування здійснюється задимлення, імітуються вибухи, постійно ведеться стрільба із стрілецької зброї. Окрім формування індивідуальної стійкості, таке випробування допомагає відпрацювати бойову злагодженість відділення та навчити командира керувати своїм підрозділом.

Заступник командира роти з позивним «Маяк» розповів свої враження: важко було, але справилися всі. Мабуть, коли перешкоди, димові завіси, важко дихати, але вистачило духу і сили волі.

На рівні з побратимами під час подолання смуги перешкод працюють і жінки-військовослужбовиці. Спочатку було саме психологічно важко, ділиться враженнями, розповідає бійчиня з позивним «Ромашка». Але потім ти починаєш застосовувати свої знання на практиці.

Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв оцінив рівень підготовки підлеглих. Він розповів, що кожен військовослужбовець успішно виконав поставлені завдання. Кожен зміг випробувати себе. Були справжні підриви, була імітація поранених і вбитих людей у ході подолання перешкод. Була багнюка, вода, вогонь, дим – все те, що може зустрітися на справжньому полі бою. Ці хлопці показали, що вони вправні, можуть працювати за будь-якої обстановки, у складній психологічній обстановці, та під час справжніх бойових дій.

Виснажені, але незламні. Бійці діляться один з одним та з інструкторами враженнями, відходять від адреналіну і роблять фото на згадку. Тим часом до подолання психологічної смуги готуються наступні підрозділи.

Всі новини на фейсбук сторінці 115-ї бригади ЗСУ.

Теги: 115 бригада ЗСУ

© 2020 poltava-inform

Мої відео