Полтава Інформ

Арештоване майно в управлінні АРМА продаватиметься через Прозорро.Продажі

Арештоване майно в управлінні АРМА продаватиметься через Прозорро.Продажі
408848 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щоб забезпечити прозорість і мінімізувати ризик втручання в хід аукціону, реалізація арештованих активів в управлінні Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) відбуватиметься через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Таку постанову ухвалив 14 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Цим рішенням Уряд вніс зміни до постанов КМУ від 9 серпня 2017 р. №558 «Про відбір на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів» та від 27 вересня 2017 р. №719 «Про затвердження Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах». 

Над змінами для покращення й врегулювання процедур продажу відповідних активів на електронних торгах разом працювали АРМА та Мінекономіки.

“Міністерство економіки активно долучалося до розробки та погодження ухвалених змін. Уряд унормував проведення онлайн-аукціонів з продажу арештованих активів — це важливий крок до прозорої реалізації такого майна, що забезпечить збільшення надходжень до державного бюджету. Ухвалене рішення — можливість і для потенційних покупців та інвесторів вперше відкрито позмагатися за такі активи за прозорими і конкурентними правилами. Ще одна важлива зміна — розблокування можливості реалізації арештованих активів за кордоном, гроші з продажу яких йтимуть також до держбюджету та підтримуватимуть економіку. Очікуємо, що ці зміни дозволять підвищити і ефективність роботи АРМА”, — сказав заступник Міністра економіки України Олексій Соболев. 

Відповідна постанова від Кабміну забезпечить реалізацію активів в управлінні АРМА — арештованих у кримінальних провадженнях, у тому числі так званих “підсанкційних активів”, переданих Агентству та таких, що знаходяться в Україні, — на електронних аукціонах у системі Прозорро.Продажі. Таке майно реалізовуватиметься на торгах на підвищення та зниження ціни.

“Державні онлайн-аукціони дозволяють реалізовувати публічні активи на понад 20 ринках у прозорий та відкритий спосіб. Відтепер застосування системи Прозорро.Продажі як ефективного інструмента Уряд поширив і на реалізацію арештованих в Україні активів, що перебувають в управлінні АРМА. Для того, аби розпочати продаж такого майна в системі, спершу Агентство має обрати організатора торгів й укласти з ним договір — це можуть бути виключно авторизовані в системі Прозорро.Продажі майданчики, що мають в тому числі відповідні показники професійної роботи з системою, наприклад, кількість успішних аукціонів тощо. Такий підхід дозволить мінімізувати ризик залучення до організації аукціонів компаній, що не мають належного досвіду”, — сказав СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

У пресслужбі Мінекономіки зазначають, що усю інформацію про хід онлайн-аукціонів з продажу арештованих активів та їхні результати можна знайти на офіційному сайті prozorro.sale та у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale. Участь в аукціонах з реалізації арештованих активів зможуть взяти всі охочі, крім осіб, пов’язаних із російською федерацією.

У Міністерстві економіки додають, що державна електронна торгова система Прозорро.Продажі за час повномасштабного вторгнення допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад 20 млрд гривень. 

Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України взяло участь у третій партнерській зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи».

© 2020 poltava-inform

Мої відео