Полтава Інформ

Репродуктолог Київ: Як допомогти собі при токсикозі?

Репродуктолог Київ: Як допомогти собі при токсикозі?
176309 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для більшості майбутніх матусь позитивні емоції побачивши дві смужки вже через тиждень доповнюється неприємними симптомами токсикозу. Річ у тім, що організм налаштовується на виношування, при цьому змінюється рівень гормонів, імунна система і навіть Ваша поведінка. Токсикоз - це нормальний стан, який зазвичай проходить до 12-ти тижнів. 

Одразу хочу сказати, що в тих випадках, коли блювота безперервна і відбувається після кожного приймання їжі, Ви швидко худнете, а стан здоров'я Вам не дозволяє виконувати елементарні дії - Вам потрібна допомога лікаря. При тяжкому токсикозі, а також у разі токсикозу на другому і третьому триместрі вагітності (гестоз), майбутня мама повинна перебувати під суворим наглядом медперсоналу. На щастя, такі випадки рідкісні та частіше Ви можете допомогти собі самі.. 

Перше, що потрібно перебудувати, так це режим праці та відпочинку. Спіть у прохолодній кімнаті не менше 8 годин, а якщо є можливість, то і в обідній час дозвольте собі подрімати. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, займіться фізкультурою (якщо немає протипоказань, загрози викидня). До речі, для тих вагітних, хто був пов'язаний із регулярними фізичними навантаженнями до вагітності, токсикоз переноситься легше. 

Спробуйте відволікатися на позитивні моменти, наприклад, сходіть у парк або подивіться хороше кіно. Може, Ви давно щось хотіли купити. Загалом, постарайтеся наповнитись позитивом. Адже найчастіше позиви блювоти можна контролювати попри моторошну нудоту. Дуже важливо правильно розпочати день, а точніше ранок. Оскільки вся кульмінація відбувається саме в цей час. Прокинувшись, різко не вставайте. Не встаючи з ліжка можна з'їсти щось подібне до галетного печива, а якщо є можливість, то снідайте в ліжку. 

Що саме їсти, думаю, Вам Ваш організм вже підказав. Подібні продукти та страви краще взагалі не тримати на виду. Їсти потрібно обов'язково дрібно, невеликими порціями та часто. Відчуття голоду провокує нудоту, тому беріть із собою перекус і не пропускайте прийоми їжі. 

Також стосується й пиття. Добре допомагають мінеральні води типу Боржомі або Миргородська, тільки випустіть газ із пляшки заздалегідь. Пити потрібно також потроху, 2-2.5 л на добу, але якщо не хочеться, не змушуйте себе. Корисні для Вас будуть компоти із сухофруктів чи морс. Чай з малинового листя, м'яти та імбиром. 

На склад трав'яного чаю звертайте увагу, щоб не було для Вас протипоказань. При нудоті також допомагають м'ятні цукерки, свіжий імбир (просто лякайте шматочок), курага, цитрусові або вода з медом (чайна ложка на склянку води). На ніч можна випити стакан йогурту або кефіру, щоб уранці було легше. Раціон харчування для вагітних обов'язково повинен включати продукти, що містять білок – це м'ясо, бобові, молочні продукти, а також річкова чи морська риба. Не варто зараз користуватися парфумерією чи будь-якими засобами із сильними запахами. З цією ж метою частіше провітрюйте приміщення. 

Багатьом допомагає ароматерапія та акупунктура, але тут необхідна консультація з Вашим лікарем. Те саме стосується і медичних препаратів, які безпечні при вагітності, але їх може призначити тільки Ваш гінеколог. 

Теги: Репродуктологія Київ

© 2020 poltava-inform

Мої відео