Полтава Інформ

На швидке відновлення Україна потребує близько 15 млрд доларів США

На швидке відновлення Україна потребує близько 15 млрд доларів США
317114 ПЕРЕГЛЯДІВ

За оцінкою звіту RDNA3 у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів США на швидке відновлення. Утім, як зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час зустрічі з Адміністратором Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Єврокомісаром та очільником Казначейства Австралії Самантою Павер, ця цифра постійно зростає.

Про це повідомляє урядовий портал.

Зустріч відбулась на полях Весняних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні. Українську делегацію представляли заступник Міністра фінансів Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сторони зустрічі зазначили, що Україну потрібно забезпечити ресурсами для швидкого відновлення критичних об’єктів інфраструктури, зокрема енергетики.

За словами очільника Мінфіну, вони активно співпрацюють з міжнародними фінансовими організаціями над реалізацією проєктів з відновлення та відбудови зруйнованої та постраждалої інфраструктури.

“Відновлення та захист енергетики - пріоритет Уряду, адже це перш за все безпека громадян та економічна стабільність.  За оцінкою звіту RDNA3 у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів США на швидке відновлення. Проте, зважаючи на систематичні атаки ворога на об’єкти енергетики, в результаті яких понад 80% тепло-електростанцій було зруйновано, ця потреба постійно зростає”, — сказав Сергій Марченко.

Тож у цьому контексті ключову роль відіграє Багатостороння координаційна платформа донорів для України у консолідації зусиль міжнародних партнерів у процесі відновлення. 

Крім того, Міністр фінансів провів зустріч з Комісаром Європейського Союзу з питань економіки Паоло Джентілоні та  головою Казначейства Австралії Джимом Чалмерсом.  

“Попри постійні виклики спричинені російським терором, Україна продовжує бути відданою своєму європейському вектору, впроваджуючи реформи та адаптуючи законодавство до норм ЄС. І підтримка європейських партнерів вкрай необхідна Україні, щоб вистояти в боротьбі з агресором. Вдячний Європейському Союзу за своєчасну та ритмічну підтримку в рамках програм макрофінансової допомоги ЄС та інструменту Ukraine Facility. Залучені кошти дозволяють Уряду вчасно забезпечувати пріоритетні видатки держбюджету, своєю чергою спрямувавши більше внутрішніх ресурсів на оборону та безпеку", — сказав Сергій Марченко. 

З лютого 2022 року на адміністративних рахунках країн-членів ЄС зберігається понад 200 млрд євро заморожених активів росії. Під час зустрічі говорилось про створення надійного механізму щодо використання арештованих активів країни-терористки на користь України. Конфісковані активи мають стати фундаментом для подальшого фінансування пріоритетних видатків держбюджету та відновлення і відбудови України, адже потреба у додатковому фінансуванні зберігатиметься у наступних роках, особливо у 2025. Це є ще одним з кроків для того, щоб примусити агресора нести відповідальність за скоєні ним злочини.  

Також сторони зустрічі обговорювали ключові потреби України та залучення зовнішньої допомоги від партнерів на захист та відновлення постраждалої  критичної інфраструктури. 

Сергій Марченко зазначив, що критична інфраструктура, зокрема енергосистема потребує надійного захисту від постійних загроз російських обстрілів. Після останніх атак росії мільйони українців знову стикаються з відсутністю електроенергії. Відновлення енергетичної інфраструктури є необхідним для безпеки українців та розвитку економіки країни. В цьому контексті підтримка партнерів є надважливою. 

© 2020 poltava-inform

Мої відео