Полтава Інформ

Життя маленького міста в умовах великих проблем

Життя маленького міста в умовах великих проблем
375995 ПЕРЕГЛЯДІВ

На заході Луганської області м. Рубіжне пристосовується до нових порядків та правил в умовах воєнного стану. Чим живуть зараз стурбовані рубіжани? Чи ознайомлені жителі міста з діями у разі надзвичайної ситуації? Які настрої переважають серед містян?

Назва маленького міста на сході України походить від однойменного селища, розташованого на правому березі р. Сіверський Донець і відомого аж з XVIII ст. Рубіжне поступово забудовували навколо станції, яка згодом і дала назву містечку.

Сьогодні Рубіжне – це місто районного підпорядкування з населенням близько 58 тисяч осіб. Великий процент цих людей – біженці, які були змушені покинути свої домівки, та їхати в Рубіжне для пошуку кращого життя та, головне, безпеки.

«Я переїхала у Рубіжне у 2014 році з мамою та молодшим братом. Наша родина жила в Первомайську до початку воєнних дій, і коли ми почули перші вибухи, вирішили переїхати якнайдалі від осередку конфлікту, як його тоді ще називали, у місто, схоже на наше. Ми достатньо швидко пристосувалися до життя, а я знайшла друзів, з якими спілкуюсь і сьогодні!», – розповідає Валерія, біженка з Донецької області.

Вона, як і багато інших українців, поїхала з рідного дому, аби знайти новий притулок для себе та рідних. Зараз Валерія прекрасна мати 3-річної донечки Олександри та щаслива дружина правоохоронця.

«Як би тяжко мені не було тоді, я розумію, що зараз я маю свою сім’ю, за яку я відповідальна, тому не хочу гаяти час на паніку та стрес. Тепер Рубіжне – це мій новий дім, і я щаслива бути тут зі своїми близькими», – щиро ділиться дівчина.

          Від сьогодні Рубіжне знаходиться у досить пригніченому настрої через серію вибухів, що почалися о 5 ранку. Місто поступово наповнюється оголошеннями з інформацією про найближчі точки укриття та листівками про дії під час евакуації.

«Що робити під час отримання сигналу «Увага всім»:

1.    Увімкніть телевізор або радіо та знайдіть один з головних каналів країни. Саме на них протягом 5 хвилин після сигналу дублюється важлива інформація.

2.    Виконуйте інструкції, оголошені диктором.

3.    Не вимикайте засоби теле- та радіовіщання одразу після отримання інструкцій. Надалі через них може надходити важлива інформація», – наголошують у листівці.

Такий ажіотаж навколо надзвичайного стану розпочався через самовільне признання Росією 22 лютого 2022 року незалежності окупованих територій. Враховуючи це, деякі жителі міста вже почали збирати речі першої потреби.

          «Це мій рюкзак з усіма необхідними мені речами, – демонструє мешканець міста 22-річний Олександр. – Тут документи, гроші, аптечка – все як належить. До того ж поклав ще крупи, обов’язково макарони.»

          Уже зараз місто наповнили натовпи людей, які побігли в магазини, банкомати та аптеки, аби бути готовими до евакуації на всі 100. Деякі підприємства та установи припинили свою роботу через ризик нових вибухів та обстрілів.

          Такий настрій далеко не у всіх рубіжан. Багато з них спокійно продовжують ходити на роботу, виховувати дітей та, звичайно, дивитися новини, аби бути в курсі останніх новин.

          «Звісно вся ця ситуація пригнічує мене, змушує бути зібраною кожного дня та готовою до всього. Проте моє життя не зупинилося. Хоча як подивитись, я ж пенсіонерка, – жартує 72-річна Наталія. – Я дивлюся новини по телевізору, на головних каналах країни, але всього один раз на добу. Побачила таку пораду у блозі психолога в Instagram. Тож, я не втрачаю оптимізму, активно спілкуюсь з близькими та продовжую любити Україну.»

           Президент України Володимир Зеленський підтримує українців у цей непростий час, та наголошує на зберіганні спокою. Тож рубіжанам, та й українцям в цілому, залишається тільки підтримувати один одного, гартуватися проти ворога та не втрачати надії на світле безтурботне майбутнє.

 

          Слава Україні!

Теги: Україна,Рубіжне,вибухи,населення,біженці,спокійне життя,Рідне місто

© 2020 poltava-inform

Мої відео