Полтава Інформ

Громади потребують термінове прийняття законопроєкту №9560-1

Громади потребують термінове прийняття законопроєкту №9560-1
418463 ПЕРЕГЛЯДІВ

В.о.директора Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Анатолій Шалаєв закликав представників органів місцевого самоврядування, волонтерів, громадські організації, усіх небайдужих підтримати петицію, яка спрямована допомогти українським військовим.

Петицію зареєстровано на сайті Верховної Ради України.

Справа в тому, що органи місцевого самоврядування з 24 лютого 2022 року максимально допомагають військовим підрозділам. З того часу Верховна Рада України ухвалила понад 800 законів, спрямованих на боротьбу з агресором, на вирішення внутрішніх проблем, викликаних воєнними діями, в різних сферах.

Разом з цим, до цього часу в Бюджетному кодексі України відсутні положення, які б прямо дозволили здійснювати видатки з місцевих бюджетів на заходи, спрямовані на посилення обороноздатності і безпеки держави: закупівлю товарів, робіт і послуг в інтересах військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань.

Не надано право громадам здійснювати видатки для реалізації місцевих програм посилення обороноздатності і безпеки держави здійснювати шляхом надання міжбюджетних трансфертів. Не створено умов для реалізації повноважень місцевого самоврядування через виконкоми тимчсово окупованих громад.

Через відсутність таких норм в Бюджетному кодексі України купівля муніципалітетами допомоги військовим підрозділам, надання їм допомоги в різній формі, призводить до реєстрації кримінальних проваджень щодо працівників і посадовців органів місцевого самоврядування, що паралізує роботу в громаді та зменшує допомогу військовим.

«Для надання органам місцевого самоврядуання прямого права здійснювати виплати з місцевих бюджетів для допомоги Обєднаним силам Збройних сил України, просимо внести в Порядок денний ХІ сесії, в порядок денний лютого 2024 року Верховної Ради України проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави», реєстр.номер 9560-1 від 16.08.2023р., взяти його за основу серед інших альтернативних законопроєктів та якнайшвидше прийняти його за основу і в цілому», - процитував текст петиції Анатолій Шалаєв.

Цей законопроєкт терміново потрібен для посилення обороноздатності та єднання України.

https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/12082?fbclid=IwAR1QNzQVXh1gahg1R3eBzZ0uxsEJFgqKdY1BnAEvDZ-1m9Jfj1IAIBUI3tw

© 2020 poltava-inform

Мої відео