Полтава Інформ

Що робити, якщо проустили строк для державної реєстрації народження дитини?

Що робити, якщо проустили строк для державної реєстрації народження дитини?
369464 ПЕРЕГЛЯДІВ

Законодавчо встановлений строк для державної реєстрації народження дитини – 1 місяць.

У разі пропуску строку без поважних причин на батьків чекатиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.
Протокол про порушення складають працівники відділів ДРАЦС.
Однак трапляються непередбачувані ситуації, коли з поважних причин батьки не можуть вчасно подати документи. Що може вважатись поважною причиною пропуску строків? Наприклад, батьки знаходяться у віддаленій місцевості, де немає органів ДРАЦС.
В такому разі зареєструвати вони зможуть протягом 1 місяця з дня повернення.
Державна реєстрація проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них за їх заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або інших причин неможливості зареєструвати народження – за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого працівника закладу охорони здоров’я, у якому народилася або на цей час перебуває дитина.

Необхідні документи:
- медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;
- паспорта або паспортні документи, що посвідчують особи батьків;
- документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява батька та матері, заява батька про визнання батьківства).

Зареєструвати народження дитини, яка досягла одного року і більше до досягнення нею 16 років можна за місцем її проживання на загальних підставах.
Окрім інших документів, обов'язково необхідно подати медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу та довідку з місця її проживання.
Дані про місце проживання дитини також можуть бути підтверджені паспортом або паспортним документом одного з батьків чи законних представників дитини.
Після досягнення дитиною шістнадцяти років державна реєстрація її народження може проводитися за її особистою заявою з пред'явленням паспорта громадянина України.
Щоб заощадити свій час на здійснення реєстраційної процедури користуйтеся сервісом "єМалятко":
https://diia.gov.ua/services/yemalyatko та замовляйте до 10 державних послуг онлайн!

© 2020 poltava-inform

Мої відео