Полтава Інформ

Як продати або передати в оренду землю, маючи державний акт права власності старого зразка - роз'яснення від керівника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів)

Як продати або передати в оренду землю, маючи державний акт права власності старого зразка - роз'яснення від керівника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів)
115864 ПЕРЕГЛЯДІВ

Власникам державних актів права власності на землю старого зразка необхідно отримати кадастровий номер та зареєструвати право власності на землю.
З 1992-2001 рр. в Україні діяв державний акт на земельну ділянку рожевого (червоного) кольору, який не містив кадастрового номеру земельної ділянки. Крім того, що не було кадастрового номеру такі державні акти могли містити дані щодо декількох земельних ділянок з різними цільовими призначеннями.
Важливо знати, що так звані державні акти на землю старого зразка є дійсними і є підтвердженням права власності на землю, але без наявності кадастрового номеру таку земельну ділянку не можливо продати, подарувати, здати в оренду чи оформити її у спадщину: - Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів)
Отож, необхідно присвоїти такій земельні ділянці кадастровий номер.
Адже, кадастровий номер це індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. В такому разі, при зміні власника чи зміні цільового призначення – кадастровий номер земельної ділянки залишається незмінним. Він може змінитися тільки при розділі земельної ділянки (у такому випадку присвоюється два нові кадастрові номери) або при об’єднанні ділянок. Кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі.
Для того, щоб отримати кадастровий номер, потрібно: укласти договорів із землевпорядною організацією для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру.
Отримати Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.
Коли кадастровий номер присвоєно та відомості про земельну ділянку містяться у Державному земельному кадастрі, необхідно зареєструвати право власності у Державному реєстрі прав.
Для проведення державної реєстрації права власності необхідно звернутися до: Центру надання адміністративних послуг, державного реєстратора чи нотаріуса в межах області за місцезнаходженням земельної ділянки. Державна реєстрація проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви в Державному реєстрі прав.
Необхідно подати наступні документи:
паспорт заявника;
реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);
державний акт (який є підставою виникнення права на ділянку);
витяг з Державного земельного кадастру;
документ, що підтверджує сплату адміністративного збору
Документи можна подати самостійно або через представника.
Якщо документи подає представник, йому потрібно також надати нотаріально посвідчену довіреність.Належне оформлення документів, які підтверджують право власності на земельну ділянку і внесення таких відомостей до Державного реєстру прав, це гарантія захисту прав на землю.

© 2020 poltava-inform

Мої відео