Полтава Інформ

Мами завжди сильні духом: у Козятині відкрито виставку фотопортретів матерів загиблих героїв з усієї України

Мами завжди сильні духом: у Козятині відкрито виставку фотопортретів матерів загиблих героїв з усієї України
28702 ПЕРЕГЛЯДІВ

У музеї історії Козятина відкрито зворушливу виставку, присвячену матерям загиблих на охопленому війною Донбасі українських воїнів.

На презентацію унікальної експозиції портретів: «Сильні духом. Мами» завітали міський голова Олександр Пузир, його заступник Віталій Вечера, координатор проекту Наталія Дубчак, представники ГО, учасниці фотопроекту, духовенство, родини загиблих земляків.

У художньому проекті — фото 12 матерів з різних куточків України, які втратили синів під час бойових дій з російським агресором, але живуть далі й займають активну громадянську позицію. На світлинах красиві, святково вбрані жінки — у вишиванках, намистах, дизайнерських головних уборах, а в очах невимовний біль матері, котра втратила найдорожче — свою дитину.

Серед учасниць – і наша землячка Інна Наумова, мама загиблого Героя Вадима.
У квітні 2013 року був призначений на строкову службу. Взимку 2013-2014 років брав участь в охороні громадського порядку в Києві під час Революції Гідності. Був учасником антитерористичної операції на Донеччині у якості снайпера 3-го батальйону оперативного призначення Національної гвардії України під позивним «Дозор».

1 вересня 2014 року Вадим прийняв свій роковий бій. Він ще встиг попередити своїх побратимів про наближення ворога, коли отримав поранення. Далі з солдатом обірвався зв'язок, ймовірно він потрапив до рук бойовиків. Тільки в кінці листопада рідним повідомили про страшну втрату.Вадим нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Рішенням сесії міської ради Вадиму Наумову присвоєно звання «Почесний громадянин міста Козятин».

«Багато героїнь нашого фотопроекту не дочекалися з війни єдиного сина. Це нестерпний материнський біль і зранене серце. І вийти з того стану не кожен зможе. Змусити себе щоденно робити щось нове — це подвиг. Він нам підкорився! Серед нас є матері, які кардинально змінили стиль життя і роботу. Хтось був учителем, а потім став волонтером, а хтось народив та виховує дітей. Кожна мама — сильна, мужня та вольова особистість. Ця виставка — найкраща пам’ять про наших героїчних синів, які віддали життя за вільну Україну», — розповіла мати загиблого військовослужбовця учасник та керівник фотопроекту Наталія Дубчак.

Міський голова Олександр Пузир подякував матерям героїв, що мали мужність взяти участь у цьому проекті та висловив їм глибоку повагу. «Я вважаю вас справжніми матерями України. Віддавши своїх синів за життя українського народу, ви стали матерями народу. Тому особлива шана цього народу є до вас», – сказав Олександр Дмитрович.

З особливо чуттєвими словами звернувся до присутніх і настоятель релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці, ієрей Антон Борис.

Завідувач сектору по роботі та соціальній підтримці воїнів АТО та членів їх сімей міської ради Інна Наумова, учасниця проекту передала музею історії міста Книгу пам’яті про загиблих воїнів.

Виставка перебуватиме у Козятині до 15 березня.

© 2020 poltava-inform

Мої відео