Полтава Інформ

У 3 виші України привезуть унікальну виставку кодексів стародавніх цивілізацій доколумбової Америки

У 3 виші України привезуть унікальну виставку кодексів стародавніх цивілізацій доколумбової Америки
34658 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україну привезуть унікальну виставку кодексів стародавньої цивілізації майя та інших народів доколумбової Америки. Її планують розмістити в 3-х вишах Києва, Харкова і Львова. Про це розказав перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович сьогодні, 27 листопада 2019 року, під час візиту в ХНУ ім. Каразіна.

"Зараз ми маємо можливість привезти в Україну колекцію кодексів стародавніх цивілізацій майя, ацтеків, міштеків, сапотеків тощо. Звісно, це не самі книги, а їх дуже якісні копії, адже оригінали перебувають у музеях чи бібліотеках різних країн і не вивозяться звідти. Колекція, яку ми хочемо привезти, - єдина в світі. Ми вже завершили переговори, щоб показати її в Україні наступного року",- зазначив Юрій Полюхович.

Виставка почергово буде відкрита у 3 вишах. Спершу в Києві її прийматиме КНУ ім. Шевченка.

"Другим містом буде Харків, адже саме тут народився видатний дослідник цивілізації майя Юрій Кнорозов. Про це мало знають в Україні, але саме він вперше дешифрував писемність майя. І я дуже радий, що в Харківському національному університеті збереглося багато речей, пов'язаних з Кнорозовим, є ціла експозиція. Адже він починав навчання в цьому виші 1939-го, на істфаці. Тому саме ХНУ стане другим місцем, куди ми привеземо колекцію", - пояснив перший заступник Міністра.

Третім містом буде Львів, конкретний виш зараз визначається.

У межах візиту до ХНУ Юрій Полюхович також прочитав лекцію про новітні дослідження цивілізації майя.

Автор: Student Ukraine

© 2020 poltava-inform

Мої відео