Полтава Інформ

На Київщині створюють адаптивний одяг для людей з інвалідністю

На Київщині створюють адаптивний одяг для людей з інвалідністю
323664 ПЕРЕГЛЯДІВ

Анна Павлусь — модельєр-конструкторка, яка понад 15 років працювала у сфері індивідуального пошиття одягу. Вона також мала свою маленьку майстерню в м. Біла Церква, Київської області та виховувала 2-х дітей. Завдяки проєкту єРобота вона планує створити перше підприємство з пошиття адаптивного одягу для людей з порушеннями рухової функції, які пересуваються на кріслах колісних.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На початку липня 2022 року Уряд запровадив проєкт єРобота, за яким можна отримати від держави безповоротну грантову допомогу для започаткування чи розвитку бізнесу. Мінекономіки вказує, що найбільший попит серед українців має програма мікрогрантів “Власна справа”, за якою можна отримати до 250 тис. грн. Отож, Мінекономіки знайомить нас з героями-переможцями цієї програми.

Анна Павлусь у 2016 році отримала травму хребта. Після довгих місяців, а потім років реабілітації, жінка опинилася в колісному кріслі. Заявку на участь в грантовій програмі «Власна справа» вона подала у вересні 2022 року, а в жовтні Анна вже зареєструвала власне ФОП після отримання позитивного рішення щодо отримання гранту.

В її планах створити перше підприємство з пошиття адаптивного одягу для людей з інвалідністю, оскільки в Україні ще немає подібних підприємств. Зручний та якісний одяг з урахуванням усіх конструктивних змін для сидячого положення тіла людини. Вже понад 1 рік Анна спільно з лідерками Групи Активної Реабілітації працює над створенням лінійки адаптивного одягу. 

«Перебуваючи у цьому стані, я зіштовхнулася з проблемою незручного одягу, так народилася ідея створення адаптивного одягу для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних. Дуже хочу вирішити саме таку проблему, оскільки наш психологічний стан значно залежить від того, наскільки ми себе комфортно відчуваємо, сидячи в колясці. А коли людина впевнена в собі, вона зовсім інакше сприймає навколишній світ. Це зовсім нова ніша в нашій країні. Я хочу, щоб люди з інвалідністю на колясках вільно могли собі купувати речі та бути впевненими в тому, що вони в них виглядають красиво та відчували себе зручно. Гуляючи в будь-якому ТРЦ могли зайти до магазину одягу та купити собі саме адаптивний одяг. Ми маємо на це право», — розповіла Анна.

Як зазначає Мінекономіки, грант за програмою “Власна справа” у 250 тис. грн Анна Павлусь використала на закупівлю швейного обладнання та тканини. Підприємиця планувала створити два робочих місця, але в процесі реалізації бізнес-проєкту вже створила три, укомплектування яких забезпечила Білоцерківська філія Київського обласного центру зайнятості. Наразі в Анни працюють менеджер та 2 швачки, одна з яких є внутрішньо переміщеною особою з інвалідністю.

Додається, що в березні 2023 року модельєр-конструкторка відкрила майстерню та почала жити в новому розкладі. Зараз Анна має безліч планів щодо того, яким вона хоче бачити виробництво свого одягу. Її ентузіазму позаздрять навіть досвідчені підприємці, адже вона "горить" власною справою та відчуває вдячність від своїх клієнтів. В планах у підприємниці створювати продукцію, якою будуть користуватись за межами нашої країни.

У Міністерстві економіки зазначають, що урядовий проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

© 2020 poltava-inform

Мої відео