Полтава Інформ

ЦСКІБ презентував дослідження, яке допоможе покарати окупантів за геноцид українців

ЦСКІБ презентував дослідження, яке допоможе покарати окупантів за геноцид українців
394343 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ) показав дослідження на тему: «Геноцидна риторика російського режиму» у медіацентрі «Україна-Укрінформ».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Окрім учасників пропагандистських ток-шоу, до геноцидної риторики долучились адміністратори анонімних Telegram-каналів. Ба більше, у дослідженні ЦСКІБ вказують, що елементи такої риторики знайшли й у лексиконі представників російської влади і матеріалах, створення і поширення яких відбувається на замовлення і під контролем уряду рф, зокрема через:

  1. Шкільні підручники
  2. Матеріали, опубліковані в офіційних виданнях органів влади;
  3. Публікації федеральних медіа, які підпорядковуються уряду і фінансуються ним.

За словами керівника Центру Ігоря Солов'я, в російській федерації більше немає ЗМІ у класичному розумінні, адже російський режим давно «цементував» владу і під каток репресій, у першу чергу, потрапили медіа.

«Усі ці медіа, особливо після 24 лютого, стали частиною воєнної машини рф. Ті, які виявилися нелояльними до режиму, були закриті або отримали ярлик «іноземного агента». Всі, хто транслює певну точку зору на події в росії або на війну, вони є частиною цієї воєнної інформаційної машини – по факту, бійцями інформаційного фронту. Вони несуть таку ж відповідальність, як і військовослужбовці збройних сил рф. Головним завданням є довести злочинний задум цих пропагандистів», — сказав Ігор Соловей.

Відповідаючи на питання щодо поняття «геноцидна риторика», аналітик ЦСКІБ Сергій Жуков розповів, що під це визначення потрапляють публічні заклики до вбивства людей, їхнього незаконного переміщення, вивезення та нанесення фізичних і психічних ушкоджень.

«Ці злочини вже розслідуються нашими правоохоронцями, збирається доказова база. У якості джерельної бази під час створення нашого дослідження ми спиралися на законодавство рф, виступи, статті та інтерв’ю путіна і наближених до нього осіб, публікації в офіційних кремлівських ЗМІ та підручники з історії», — пояснив аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як сказав заступник начальника департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора України Тарас Семків, всі пропагандисти і ті, хто вчиняє злочини, мають бути притягнуті до відповідальності – як на рівні українського, так і міжнародного законодавства.

«Очевидно, що готуючись до повномасштабного вторгнення, агресор готував не тільки танки, які заїхали на нашу територію, а й готував відповідні місця утримання українців, спецдовідки для осіб, які протидіють «сво»… очевидно, що однією з таких частин була і геноцидна риторика, оскільки без підтримки серед росіян ряд дій, можливо, не знайшли б свого виправдання. Ми точно використаємо підготовлений ЦСКІБ аналітичний документ у наших розслідуваннях, використаємо ті акценти, які колеги нам надають – ці висновки ляжуть у відповідні документи, у висновки судових експертиз, які ми намагатимемось використати у доказовій базі під час притягнення винних осіб до відповідальності», — підкреслив Тарас Семків.

  • Нагадаємо, що раніше тимчасово виконуючий обов'язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що реставрація є науковоємкою сферою. Вона потребує спеціальної освіти, підготовки та постійного удосконалення знань, а реставрація кожної пам’ятки вимагає унікальних науково обґрунтованих підходів, а відтак – і уваги держави.

© 2020 poltava-inform

Мої відео