Полтава Інформ

Доведеться затягнути паски. Як громади Львівщини житимуть без військового ПДФО?

Доведеться затягнути паски. Як громади Львівщини житимуть без військового ПДФО?
350508 ПЕРЕГЛЯДІВ
В ефірі Українського радіо говорили про вилучення військового ПДФО з бюджетів місцевих громад, за який Верховна Рада проголосувала 3 дні тому. Передача почнеться вже з 1 жовтня 2023 і завершиться роком, коли закінчиться воєнний стан.
Якщо говорити про Львівщину, то вже до кінця цього року з місцевих бюджетів мають вилучити 2 мільярди гривень, а у 2024 році – близько 8 мільярдів грн.
Про те, як даватимуть собі раду громади, розповіли гості програми – директор департаменту фінансів Львівської ОВА Олег Демків, та в.о. виконавчого директора Львівського РВ Асоціації міст України Анатолій Шалаєв.
За словами Демківа, поки є не зрозумілим механізм вилучення ПДФО саме з жовтня, оскільки зараз маємо середину листопада.
«Третина громад матиме величезні труднощі, зокрема, з балансуванням бюджетів. Треба буде оптимізувати усі видатки. Коштів, які могли піти на укриття, системи оповіщення, на допомогу воїнам та їх сім’ям, просто не буде. Такі кроки є не коректними з боку Мінфіну», - прокоментував Олег Демків.
Зі слів Анатолія Шалаєва, кошти від військового ПДФО уже надійшли в місцеві бюджети і поки немає механізму за допомогою якого їх вилучатимуть до державного бюджету.
Замість таких драконівських заходів АМУ пропонувала вилучати 70% ПДФО на потреби військових, а 30% могли б залишатися у громадах. Також Шалаєв повідомив, що місцева влада набагато скоріше реагувала на заявки військових частин і задовольняла їх потреби. А тепер громади не матимуть можливості допомагати захисникам.
«Позиція АМУ – це децентралізація і повноваження органів місцевого самоврядування. З державного бюджету коштів на потреби ЗСУ доведеться чекати довго. Можливо, громади Львівщини ще якось дадуть собі раду, але що буде з прифронтовими громадами, які живуть виключно за кошти з цього податку, сказати важко», - прокоментував він.
«Паски доведеться усім затягувати, особливо якщо говорити про допомогу однієї громади, більш багатої, біднішій громаді. Також, до кінця року кожній громаді доведеться перерахувати усі видатки, заморозити заплановані проєкти тощо. Тобто, по суті це нейтралізація процесу децентралізації», - додав Шалаєв.
З його слів, АМУ все ж таки вдалося досягти того, що 64% цивільного ПДФО все ж таки залишається в громадах. 4% коштів з цього податку буде йти на комунальну сферу.
Теги: ПДФО,Анатолій Шалаєв,Асоціація міст України,Львівщина,Львівське РВ Асоціації міст України

© 2020 poltava-inform

Мої відео