Полтава Інформ

Данія внесе 7 мільйонів євро в підтримку української енергетики

Данія внесе 7 мільйонів євро в підтримку української енергетики
305039 ПЕРЕГЛЯДІВ

Данія перерахує до Фонду підтримки енергетики України грантовий внесок на загальну суму 7 мільйонів євро, які будуть спрямовані на закупівлю обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від атак російських загарбників. Вже найближчим часом Данія внесе 4 мільйони євро. Ще 3 мільйони надійдуть пізніше.

Про це заявив міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії Ларс Огор під час зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком у межах міжнародної конференції «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine), організованої під патронатом Міненерго, яка тривала у Варшаві, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За словами Ларса Огора, Данія продовжуватиме допомагати Україні у протистоянні російському агресору, зокрема на енергетичному фронті. Це чітка позиція як уряду країни, так і данського бізнесу.

Своєю чергою Герман Галущенко висловив подяку за те, що Данія стала першим спонсором Фонду, зробивши грантовий внесок на суму близько 536 тис. євро, який було спрямовано на закупівлю енергетичного обладнання для 10 українських енергетичних компаній.

«Під час війни українсько-данське енергетичне партнерство відіграло важливу роль для термінового ремонту та розвитку децентралізованої генерації. Ми цінуємо допомогу Уряду Данії та всього народу, і впевнені у поглибленні нашої співпраці для подальшої відбудови і модернізації українського енергосектору», — сказав міністр енергетики України.

У Міненерго зазначають, що Фонд підтримки енергетики України був створений навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Конференція «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine) проходить з 14 по 15 листопада у Варшаві завдяки ініціативі Міністерства енергетики України, участь у якій взяли представники понад 500 компаній із 30 країн.

«Україна стане енергетичним хабом Європи. Повномасштабна війна з російським агресором не тільки не зупинила нашу європейську інтеграцію, вона її підштовхує. Керуючись цілями «зеленого»переходу, ми будемо відбудовувати і модернізувати український енергетичний сектор, інтегруючи його до європейських ринків. Дякуємо міжнародним партнерам, які підтримують Україну, ваші інвестиції у відновлення і відбудову української енергетики – це внесок у зелене енергетичне майбутнє Європи», — заявив під час конференції очільник української делегації Герман Галущенко.

Окрім цього, у межах заходу відбудеться виставка, на якій українські та іноземні енергетичні компанії та провідні міжнародні інституції презентують потенційні напрямки співпраці для відновлення України. Серед учасників - General Electric, Ingrid Capacity AB, Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd, ORLEN Synthos Green Energy та багато інших.

Також такі українські компанії, як державні Оператор ГТС України, НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ», «Центренерго», АТ «Укртрансгаз», АТ «Укргазвидобування», НЕК «Укренерго», «Укргідроенерго» та провідні Агентства та інституції - JICA, USAID Світовий банк візьмуть участь у виставці.

У пресслужбі Міненерго зазначають, що учасники обговорюватимуть питання, пов’язані з відновленням енергетичної інфраструктури України, енергобезпекою, розвитком «зеленої» енергетики та перетворенням України на енергетичний хаб Європи. Додається, що на заході учасники зможуть почути від високопосадовців плани розвитку енергетичного сектору на наступний рік, а бізнес своєю чергою окреслить власне бачення процесів і змін, необхідних для залучення інвестицій в енергетику.

© 2020 poltava-inform

Мої відео