Полтава Інформ

У пріоритеті співпраці між Україною та Міжнародним енергетичним агентством є посилення стійкості енергосистеми і зміцнення енергобезпеки

У пріоритеті співпраці між Україною та Міжнародним енергетичним агентством є посилення стійкості енергосистеми і зміцнення енергобезпеки
396980 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков провів зустріч з представниками місії Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) та Програми EU4Energy Україна. Серед учасників місії - програмний менеджер МЕА Таля Ватман, керівник відділу інтеграції відновлюваних джерел та безпечної електроенергії МЕА Пабло Евіа-Кох, координатор Програми EU4Energy Ганна Петрусь та інші. 

Вони обговорили напрямки поглиблення співпраці для посилення стійкості української енергосистеми та енергетичної безпеки в цілому.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За словами заступника очільника Міненерго, Україна стала асоційованим членом МЕА вже під час повномасштабної війни з російською федерацією. За цей час держава  стикнулася з новою реальністю сучасного тероризму – навмисними масованими атаками на енергетичну інфраструктуру та отримала унікальний досвід, як у цих умовах утримувати стійкість системи. Під час візиту до України делегація МЕА, зокрема, вивчає відповідний досвід, отриманий українськими енергетиками, та визначає шляхи запобігання виникненню ризиків для енергосистем у майбутньому. 

Також на зустрічі з представниками агентства у Міністерстві енергетики Ярослав Демченков розповів, що задля стабільного забезпечення споживачам енергопостачання протягом майбутнього зимового періоду ведуться масштабні ремонтні роботи, посилюється фізичний захист енергооб’єктів, почалась робота з децентралізації генерації та особлива увага приділяється питанням посилення стійкості й гнучкості енергосистеми.

Заступник Міністра енергетики сказав, що Енергетична стратегія України до 2050 року визначає чіткі пріоритети у розвитку відновлюваних джерел енергії та використання інноваційних технологій у відновленні української енергетики. У цьому контексті сторони обговорили результати зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка з виконавчим директором МЕА Фатіхом Біролем, яка відбулася у Парижі наприкінці вересня. 

Окрім цього, у межах візиту делегації МЕА в Україні провели захід під назвою «Розширення можливостей України: розумні мережі для стійкого майбутнього». Його учасники обговорили технічні переваги розумних мереж для посилення стійкості й фізичного захисту української енергосистеми, а також визначили заходи, які мають прискорити впровадження відповідних технологій.

«Дотримуючись ідеї Net-Zero, ми бачимо Україну широко електрифікованою країною зі значною часткою відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі. Тим часом кожен гігават відновлюваної енергії вимагає розгортання «розумних» мереж та накопичувачів для запобігання втратам енергії. У найближчі роки ми всі переживемо «електричну революцію». Вона змінить характер попиту на електроенергію та поведінку споживачів.

Все більше споживачів стануть прос'юмерами, виробляючи електроенергію для власних потреб і продаючи надлишки», — сказав Ярослав Демченков.

Заступник очільника Міненерго додав, що нова система побудована на «розумних» мережах і буде відповідати R.E.F.-принципу. Де R означає (resilience) стійкість, E - (efficiency) ефективність і F - (flexibility) гнучкість.

Україна прагне зробити енергетичний ринок ефективним, передбачуваним, прозорим і конкурентним, тому Міністерство енергетики України працює разом з МЕА та іншими партнерами над створенням необхідної бази для його розвитку, включаючи розвиток «розумних» мереж.

У міністерстві енергетики зазначається, що Україна приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства як асоційований член у липні 2022 року. Спільнота МЕА забезпечує близько 75% світового попиту на енергію та охоплює більш як 5 млрд споживачів.

© 2020 poltava-inform

Мої відео