Полтава Інформ

"Ти Ангел" – кожен із нас може стати ангелом-охоронцем для дитини, яка того потребує

"Ти Ангел" – кожен із нас може стати ангелом-охоронцем для дитини, яка того потребує
301816 ПЕРЕГЛЯДІВ

Яким є життя у лікарнях? Звісно, багато хто з нас бував у медичних закладах і часто не зі своєї волі. Але, здебільшого, звичайні випадки госпіталізації тривають не дуже довго. І навіть за цей час вже встигаєш засумувати за домом, за рідними, за атмосферою що буде відрізнятися від лікарняної. Але є ті, хто у лікарнях проводять не по кілька тижнів чи навіть місяців. Їм буквально доводиться там жити. Проводити все своє дитинство, роками не бачити майже нічого, окрім лікарняних стін, не знати таких простих речей, як пустощі на вулиці із однолітками. Діагноз “рак” є шокуючим та страшним для будь-кого. Але найбільш болючим він є для дітей та їх батьків. І в таких випадках для маленьких пацієнтів потрібно не лише лікування, на яке нерідко родини можуть просто не мати коштів. Їм потрібен свій янгол-охоронець, який допоможе пройти всі складнощі, а коли немає сил – протягуватиме руку допомоги та ділитиметься наснагою боротися. І фонд "Ти Ангел" займається саме такою діяльністю.

“Люди – це такі самі янголи, просто з одним крилом і вони можуть літати лише коли обіймають когось”. Саме такий девіз у фонду "Ти Ангел". І ось такі обійми, як мінімум ментальні, а часто і фізичні, ще з початку діяльності фонду дарували засновники. Хоч організацію зареєстровано у 2009 році, але діяльність її розпочалася ще у 2004. Віталій Сабан, на той час студент першого курсу, разом зі своїми знайомими та друзями заснували невелику волонтерську групу, що мала в собі лише 10 чоловік. Але вони вже почали свою діяльність, допомагаючи важкохворим дітям шукати кошти на придбання дороговартісних ліків та проходження необхідних процедур. Вони бачили, що життя у лікарнях насправді сповнене болю, сліз, постійних уколів, крапельниць та інших не надто приємних речей, які дуже складно переживати дітям. Тому окрім пошуку ліків, вони прагнули і подарувати дітям хоча б трошки радості. Таким чином було знайдено і втілено ідею проводити у лікарнях творчі заходи, запрошувати клоунів, створювати різноманітні  вертепи. А у свята, такі як День захисту дітей чи Різдво – дарувати подарунки, відвідувати лікарні із костюмованими невеликими виставами, загалом дарувати дітям хоча б ненадовго відчуття свята. Все це вони робили цією маленькою групою, періодично звертаючись до засобів масової інформації, бізнесменів та інших небайдужих людей за фінансовою допомогою. Але згодом засновник вирішив, що час перетворити цю діяльність у більш серйозну задля того, щоб мати змогу допомагати більшій кількості дітей та розширити свою діяльність. Таким чином у 2009 році було створено благодійний фонд "Ти Ангел".

Саме офіційна реєстрація та можливість відкрито збирати пожертви для дітей дала змогу цій організації почати допомагати не лише онкохворим дітям, а і взяти під своє крило дітей-сиріт, які перебувають у дитячих будинках. Така непереборна жага до допомоги та вдале втілення проєктів навіть дали змогу у 2013 році отримати відзнаку на Всеукраїнському конкурсі “Прозора благодійність”. А трошки згодом один із проєктів фонду, що мав назву “Портфелик для сирітки” був визнаний Українською біржою благодійності найкращим проєктом місяця. Загалом же фондом було втілено в реальність десятки різноманітних проєктів, вони змогли допомогти сотням дітей втілити їх мрії та одужати. І навіть коли було складно – вони завжди дотримувалися свого девізу та були тими самими янголами, які обіймаючи допомагають злетіти.

Благодійна організація "Ти Ангел" має кілька напрямів своєї діяльності. Перший із них –  це психологічна підтримка як дітей з онкологічними захворюваннями та іншими важковиліковними хворобами, так і батьків. Психологи фонду допомагають знайти сили та не падати духом,  знаходять правильні слова для дітей з будь-якими діагнозами та в будь-якій життєвій ситуації.

Ще одним напрямком діяльності є творчі заняття для дітей. Творчість – це дійсно хороший спосіб виразити свої емоції, які нерідко складно пояснити словами. Це можливість розібратися в собі, але в той же самий час проявити себе. І ось такі творчі заняття є дуже корисними для маленьких пацієнтів та для дітей, що залишилися без батьківського піклування. Запрошення різних ляльковий театрів, клоунів та вертепів дає змогу дітям відчути свято.

Чимала кількість проєктів фонду вже є завершеною і зачіпає одразу кілька напрямків діяльності. Так, наприклад, ця організація допомогла одному із дитячих будинків із оновленням, адже цей заклад був у жахливому стані і там все одно продовжували перебувати діти. Фонд змінив цю ситуацію. Окрім цього, саме дитячим будинкам вони змогли допомогти з прагненням навчати діток англійської. Звісно, хтось може подумати, ніби в чому проблема, просто бери і вчи. Але коли дитина фактично перебуває сам на сам із собою, не отримує батьківського піклування – вона не може придбати собі підручники, які будуть відповідати сучасним стандартам англійської мови, не може отримати нормальний доступ до навчальних матеріалів. І фонд якраз попіклувався про те, щоб оновити одразу у трьох таких закладах все для того, щоб діти могли вивчати іноземну мову.

Але паралельно з тим, що проєкти закриваються, є і постійно діючі, такі як збори коштів на ту саму арт-терапію чи забезпечення дітей чистою джерельною водою замість водопровідної. Організація має постійно відкриті збори на закупівлю подарунків на свята дітям, проводить фактично свою школу волонтера, а також неформальні освітні заходи та тренінги для дітей-сиріт та дітей із груп ризику.

Дуже важливим етапом діяльності фонду "Ти Ангел" стало створення місця, де можна проводити для підопічних реабілітацію. Було створено “Дім Ангела” – дитяче містечко, де можуть перебувати до 25 дітей одночасно. Діти із різних груп, таких як діти з інвалідністю, діти-сироти та діти з груп ризику можуть хоча б ненадовго отримати можливість відпочити та не думати ні про що. Але навіть зараз триває збір для закупки та встановлення спеціальних пандусів у санвузли для дітей-інвалідів. Дійсно, для них потрібні спеціальні умови та допоміжні засоби для таких простих речей, як відвідання ванної, тому цей збір триває.

Важливо сказати, що цей фонд не є всеукраїнським. Це локальний фонд, який займається Івано-Франківською областю. І насправді з такими організаціями на територіях поза Києвом та областю складно, адже інколи може навіть скластися враження, що про існування дітей там забувають. Тож благодійний фонд "Ти Ангел" опікується дітьми цього регіону та повертає їх до нормального життя.

Діти повинні мати дитинство. Навіть якщо вони мають тяжкі хвороби чи обставини в житті. І повинні мати свого янгола-охоронця. І фонд "Ти Ангел" показує – кожен з нас може ним стати. Варто просто захотіти допомагати.

© 2020 poltava-inform

Мої відео