Полтава Інформ

Алергія, автоімунне захворювання та вагітність. Що з цього є протипоказанням для вакцинації?

Алергія, автоімунне захворювання та вагітність. Що з цього є протипоказанням для вакцинації?
101256 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство охорони здоров’я України запевняє, що насправді ніщо з переліченого не є причиною для відмови від вакцинації. До того ж в деяких виключних ситуаціях це більше як необхідність та впевненість у відсутності ускладнень уже наявних проблем зі здоров’ям.

Весна вже поспішає замінити зиму на її посту, а разом з нею приходить і ворог багатьох. Алергія через цвітіння. Основними ознаками є: активна сльозотеча, закладеність носу та виділення слизу, головний біль, кашель та подразнення горла, плями тілом та їх неможливий свербіж. Якщо вам відомі декілька з цих симптомів, то ви входите до 20% населення усього світу для яких весна ― це в першу чергу про хустинки та пігулки від алергії.

Відомий серед лікарів «поліноз» або більш зрозуміла для усіх алергія на цвітіння трав та дерев, може стати причиною для занепокоєння перед вакцинацією. Проте МОЗ гарантує абсолютну безпеку щеплення за таких обставин.

Автоімунні захворювання або порушення спричиняються роботою імунітету не на захист організму, а на захист сторонньої сполуки (вірусу, антигену). І як висновок це сприяє виникненню запалення. Серед таких захворювань: синдром Шегрена, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, автоімунний міокардит та багато інших. Схильність до автоімунних захворювань можна успадкувати, а контролюються вони системою гістосумісності (HLA).

Постійний запальний процес в організми може змусити замислитися хворих над безпечністю вакцинування. Оскільки, коли тіло вже бореться за власний імунітет ще одне ускладнення може тільки все погіршити. Та вакцину було названо безпечною для 5-7% всього світу, що мають автоімунні порушення. До того ж було наголошено, що через проблеми з  імунітетом лікар ймовірніше за все рекомендуватиме зробити щеплення додатковою дозою.

Вагітність ― це час найбільших змін та шоку в жіночому організмі. І звичайно в період пандемії неймовірно важливо забезпечити здорове протікання вагітності як мамі, так і дитині. Велика кількість жінок бояться створити ще більше проблем вакцинувавшись. Проте це абсолютно полярний страх.

Якщо про вагітність стало відомо і ви досі не вакциновані, не варто чекати. Якомога швидше зверніться до лікаря, який пояснить вам усю важливість проведення вакцинація на ранніх строках. В цей же момент ймовірність тяжкої  хвороби, викидня чи народження дитини завчасно скорочуються в десятки разів.

Лікарі з усього світу борються за можливість донести рівень усіх ризиків, на які йде мати, що не бажає вакцинуватися. Тож варто закоркувати, що вакцина безпечна для матері та дитини.

Анафілаксія або критична алергічна реакція після першого вакцинування. Чи варто зупинитися тут?

МОЗ запевняє, що варто повідомити про ваш стан сімейного лікаря та отримати другу дозу щеплення вже іншою вакциною. Звичайно під ретельним наглядом лікаря задля уникнення неконтрольованих реакцій організму, що починаються швидко і можуть бути дуже небезпечними.

Насамкінець варто зазначити, які захворювання є протипоказаними при щепленні від COVID-19. Серед них: особиста гіперчутливість до конкретного складника вакцини (детальніше про усі вакцини можна дізнатися на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/), захворювання в гострому стані та температура тіла більше ніж 38,5 ° C, неконтрольовано важка реакція на першу дозу вакцини.

 

Загалом усі переживання щодо власного стану здоров'я та вакцинації варто обговорювати з лікарем або прочитати про це на наведеному вище сайті. Ресурс часто публікує відповіді на найпопулярніші запитання, де ви матимете можливість дізнатися про все найважливіше стосовно щеплення від COVID-19.

© 2020 poltava-inform

Мої відео