Полтава Інформ

На Донеччині затримали чоловіків, що займалися серійними крадіжками

На Донеччині затримали чоловіків, що займалися серійними крадіжками
415238 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли стається крадіжка – це завжди дуже неприємно. І коли зловмисників таки знаходять – їм вже стає непереливки. Але інколи трапляється так, що люди наважуються на серії крадіжок. Ще й не самотужки, а групою. Такі ситуації називаються серійними крадіжками, адже мають схожий почерк та методи роботи. І саме ось таких серійних крадіїв було затримано на Донеччині.

Ще з початку 2022 року до поліції почали надходити повідомлення про те, що стаються крадіжки. З приватних будинків зникали речі, що мали хоч якусь цінність. Причому крадіжки ставалися не кожен день. І охоплювали вони навіть не одне місто. Ця серія прокотилася північною частиною області. Так, наприклад, одна могла статися у Краматорську, інша у Бахмуті, а наступна – у Слов'янську. І напевно злочинці розуміли, що можна викрити роботу групи, тому працювала вони непередбачувано, рухаючись областю так, щоб не можна було наперед здогадатися, де ж станеться нова крадіжка.

Поліція виявила на усіх місцях однакову техніку скоєння. Явно працювало кілька осіб. Обов'язково тоді, коли всі люди знаходяться на роботі. Будинки обиралися такі, із зовнішнього вигляду яких можна було зрозуміти, що люди живуть там не бідні. Причому зловмисники не боялися, що, наприклад, їх обличчя хтось побачить, адже перед тим, як вчинити крадіжку, вони перевіряли наявність людей у будинку. Якщо ж вони там були – просто "викручувалися", наприклад говорили, що займаються покупкою чи продажем горіхів або якихось інших виробів, словом вигадували приводи того, чому вони тут. Але одразу намагалися швиденько втікти. Якщо ж зловмисникам "щастило", вони знову ж таки працювали за однією схемою. Одна людина залишалася слідкувати за тим, чи не йде ніхто. Інші ж за допомогою інструментів, наприклад лому чи сокири, фактично ламали пластикові вікна, віджимаючи їх, та забиралися всередину будинку.  Там вони швидко шукали місця, де можуть знаходитися гроші, прикраси та різноманітна техніка, яку можна без зусиль винести. Після цього вони покидали місця злочину.

За почерком злочинців було добре помітно, що хтось із них однозначно розумів те, як працює поліція. Саме тому вони обрали досить хаотичний, але дієвий метод пересування. Таким чином вони займалися конспірацією і досить довго не потрапляли на очі правоохоронцям. Але вони самі себе ненароком видали. У регіоні, де вони займалися правопорушеннями, було відпрацьовано всі населені пункти. Але хоча крадіжки ставалися саме на півночі, не було зачеплено одне місто – Костянтинівку. І як виявилося, саме звідти правопорушники і є.

Останньою справою групи стала спроба обікрасти жінку у місті Часів Яр. 82-річна мешканка одного із будинків змогла застати їх на місці. Та вони все одно наважилися викрасти всі гроші, що були у шафці на кухні, та залякати постраждалу. Але це стало кінцем їх правопорушень.

Як повідомляється у Краматорському районному управлінні поліції, правоохоронці змогли встановити, що саме Костянтинівка – той населений пункт, де проживають злочинці. Тому після того, як за ними простежили, злочинців вдалося затримати. Це відбулося під час оперативної комбінації. Одразу ж було проведено й обшуки. І там було знайдено телефон, викрадений на останній справі, різноманітну техніку, гроші, та загалом все те, що є речовими доказами. Виявили й місця, куди ж здавалися прикраси.

Лідером групи виявився досить молодий чоловік, йому лишень 28 років. Але він вже був неодноразово судимий. І буквально у Новий Рік звільнився після чергової справи. Але не надовго. Він залучив до злочину своїх родичів, серед яких навіть неповнолітня особа. Загалом група діяла втрьох. І всім вже оголошено підозру.

Було затримано двох чоловіків у порядку 208 статті Кримінального процесуального кодексу України. Група встигла скоїти як мінімум 8 злочинів, це вже точно встановлено. Проте не виключається, що їх більше.

Відомо, що вже відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про крадіжку з проникненням в житло, яка завдала значної шкоди. Загалом же фігурантам загрожує покарання до восьми років позбавлення волі.

Інші обставини, мотиви та причетність до схожих злочинів, що відбувалися в області, наразі встановлюються. Але відомо одне – безкарними правопорушники не вийдуть.

© 2020 poltava-inform

Мої відео