Полтава Інформ

ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА ЯК ЕЛЕМЕНТ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА ЯК ЕЛЕМЕНТ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ
207936 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 листопада поточного року Росія припинила поставки енергетичного вугілля, а також обмежила поставки в Україну скрапленого газу.

               За словами голови парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрія Геруса: "Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані. Технічно блокування відбувається на рівні РЖД, яка не підтверджує проїзд вагонів із таким вугіллям через РФ".

          Трохи раніше Росія відмовилася постачати енергетичне вугілля власного видобутку.

За повідомленням Міністерства енергетики України на десяти Українських теплостанціях запаси вугілля нижчі, ніж гарантовано (гарантовані запаси вугілля - це мінімальні запаси, які обов’язково мають бути дотримані умови ведення ліцензійної діяльності) мають бути.

Зрештою вирішенню проблеми з питань поставок енергетичного вугілля в Україну може бути  альтернативна транспортна артерія, як таку розглядають морське сполучення. Вугілля з Казахстану, транзит якого заблокувала Росія, мають доставити в Україну морським транспортом. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль: "Сьогодні є інформація, що вугілля з Казахстану через Тамань, через порт виходить і буде направлятися в Україну. Залізничне сполучення, дійсно, заблоковане, неможливо везти. Але морським транспортом, є інформація, перший корабель будуть відправляти буквально найближчими днями".

За повідомленням  прем'єр-міністра України цьогорічний зимовий період планується забезпечити за рахунок вітчизняної атомної енергетики. Також він зазначив, що уряд координує закупівлю вугілля у Польщі та Південно-Африканській Республіці. Крім того, домовлено про закупівлю у США і Колумбії. Зокрема, 20 листопада в Україну прибуло перше судно з вугіллям із США при цьому Міненерго активізує його власний видобуток.

7 кораблів з вугіллям для забезпечення українських ТЕС паливом в осінньо-зимовий період зафрахтувала компанія ДТЕК. За словами президента України Володимира Зеленського, це той об’єм вугілля котрий забезпечить повну потребу  енергетичної галузі до кінця року.

Триває російсько-українська війна, яку, на відміну від воєн минулого, не зобразити самими лише прапорцями на мапі чи схемами руху військ. Натомість ця війна передбачає також інформаційні, економічні, цифрові та інфраструктурні елементи, які не менш важливі, ніж перемога чи поразка на полі бою.

Нещодавно Росія також відкрила електроенергетичний фронт. Кремль заборонив експорт не лише своєї електроенергії, а й білоруської, адже її виробляють, спалюючи російські ресурси. Блокуються поставки казахського вугілля, що потрапляє в Україну російською залізницею. Росія використовує енергетику як зброю у гібридній війні проти України та Європи.

Можливо ініціатива України розпочати стратегічну дискусію щодо енергетичної безпеки буде підтримано в ЄС і країнами-членами Спільноти і це надасть вихід з цієї кризової ситуації.

Інтегрувавши електромережі України, Молдови та Європейського союзу цілком можливо позбавитись від залежності від Росії в енергетичній сфері.  Це можливо і це необхідно зробити зараз. Поведінка Росії вказує на те, що Кремль готовий використовувати енергоносії в гібридній війні проти України. Настав час позбавити його цієї зброї.

© 2020 poltava-inform

Мої відео