Полтава Інформ

У Києві інтернет-провайдери збільшують ціни на свої послуги. При цьому якість послуг може погіршитися

У Києві інтернет-провайдери збільшують ціни на свої послуги. При цьому якість послуг може погіршитися
200860 ПЕРЕГЛЯДІВ

Низка з них уже встановила ціну тарифів на 100 Мбіт/с вище 200 грн, а на тарифи 1 Гбіт/с – вище 300 грн.

За прогнозами експертів, вже наступного року базова ціна тарифів на 100 Мбіт/с сягатиме 300 грн. При цьому вони ж зазначають: інтернет-тарифи потрібно порівнювати з комуналкою.

Член правління Інтернет-асоціації (ІнАУ), власник компанії-провайдера NetAssist Максим Тульєв упевнений, що зростання мінімальної зарплати незначно вплине на збільшення інтернет-тарифів.

З одного боку, зазначив він, зарплати персоналу (служба підтримки, лінійно-ремонтні бригади, адміни) становлять значну частину собівартості послуги домашнього інтернету.

З іншого боку, дуже жорстка конкуренція на ринку не дозволяє бездумно піднімати ціни, як це відбувається з іншими комунальними послугами, "де правлять бал монополісти".

За словами члена правління Інтернету Асоціації України (ІнАУ) Олександра Арутюняна, на зростання тарифів вплинули кілька факторів.

Зокрема, йдеться про:

- подорожчання цін на кабель

- логістика

- інфляції

- фактичне підвищення вартості доступу до будинкової інфраструктури

-    зростання зарплат в індустрії

Нагадаємо, що кабельна каналізація знаходиться в управлінні "Укртелекому", як зазначив Арутонян, це відіграє ключову роль у ціноутворенні, оскільки компанія вже звернулася до НКРЗІ за переглядом цін, що вплине і на інших провайдерів.

Провайдери звинувачують підвищення ціни на електрику та зростання «мінімалки».

Олександр Глущенко зазначив, що на висококонкурентних ринках, де працюють кілька великих операторів, існують конкурентні війни за перетікання абонентської бази. Провайдеру, щоб утримати абонентів, потрібно відповідати їхнім очікуванням за трьома показниками:

- якість послуги;

- цінова політика;

- якість сервісу та обслуговування.

Якщо компанія надає задовільний сервіс за всіма трьома напрямками, "то такого абонента дуже складно спонукати щось змінювати у своєму житті".

При цьому кількість абонентів-"бігунків", які курсують від провайдера до провайдера акцій, залишається незмінною.

В "Укртелекомі" зазначили, що тарифи для домашніх користувачів на послугу доступу до мережі інтернет в Україні "залишаються найнижчими у світі". Проведену в січні цього року зміну тарифів у компанії назвали "незначною за розміром".

© 2020 poltava-inform

Мої відео