Полтава Інформ

Електронний зелений сертифікат перепустка для туристів

Електронний зелений сертифікат перепустка для туристів
16741 ПЕРЕГЛЯДІВ

Електронний документ буде свідчити, що людина має негативний тест на COVID-19 або є вакцинована. Про це 28 березня повідомив Єврокомісар відповідальний за вакцини Т’єрі Бретон. Він представив зелений документ й сказав, що це буде майбутній сертифікат здоров’я, який діятиме з 15 червня. З англійської перекладається, як Електронний зелений сертифікат. Він має бути безкоштовним й доступним кожному в паперовому, електронному варіанті та QR-код, який засвідчить, що документ є оригінальним. В ньому повинно бути зазначена дата вакцинації, місце та час, а також свідоцтво про негативний тест та медичний документ про виписку. Ось тільки при наявності усіх зазначених пунктів паспорт здоров’я буде дійсним. Наявність такого документу спростить подорожі для туристів, не потрібно буде стояти в черзі, щоб зробити тест. Але, якщо людина не має можливості вакцинуватись, то у неї все одно є шанс подорожувати.

У Греції дозволяють подорожувати, якщо в людини є наявний медичний документ, який показує антитіла й свідчить про негативний результат на COVID-19 зроблений за 72 години до подорожі. Людині, яка дотримається умов й представить усі необхідні документи, не потрібно буде сидіти на 14-денному карантині. Єврокомісар запевнив, що використання зеленого паспорта буде добровільним. Людина зможе подорожувати й без нього, однак сертифікат облегшить поїздки. Для тих, хто не захоче вакцинуватись й отримати сертифікат будуть розгорнуті швидкі тести, щоб сісти на літак у разі негативного результату. Такі умови є не довговічними, тому що усе залежить від розповсюдження коронавірусу в країнах.

В Ізраїлі люди, які мають внутрішні паспорти щодо щеплення й отримали дві дози вакцини можуть повертатися до звичного життя. Існують люди, які проти щеплень в будь-якому разі й влада немає права забороняти їм те, що ще нещодавно було загальнодоступним. Чи робити щеплення є правом кожного й уряд має підготувати запасний варіант для цієї категорії людей. Адвокат Алла Цимановська каже, що відмовившись від щеплення можна лишитися багатьох послуг, наприклад відвідування концертів та спортивного залу. Також вона розповіла, що роботодавці можуть не приймати на роботу без документа про проведення вакцинації. Адвокат каже, що такі обмеження будуть, коли людина сама відмовляється від вакцини, але не у випадку недоступності до щеплення.

В Україні лише 5 людей отримали дві дози щеплення станом на 12 квітня 2021 року. Ця цифра є дуже малою, якщо враховувати той факт, що в Україні 42 мільйони людей. Індія оголосила про тимчасове припинення експорту вакцини іншим країнам, тож чи отримають люди другу дозу вакцинації залишається під питанням. Всесвітня організація охорони здоров’я висловилася проти зелених паспортів, тому що країни з низьким доступом до вакцини будуть відчувати дискримінацію, тому що їх обмежать до поїздок. Єврокомісія, яка хоче ввести зелені паспорти здоров’я повинна урахувати те, що деяким людям не можна вакцинуватися через моменти зі здоров’ям. Таких людей й справді мало. Існує думка, що якщо людина хворіє на діабет, астму або має хронічні захворювання, то вакцинуватися не можна, але все навпаки. Люди з подібними хворобами мають отримати вакцину одні із перших, бо саме вони тяжко переносять коронавірус. Тому в майбутньому можна буде обійтися просто довідкою про негативний тест на COVID-19.

© 2020 poltava-inform

Мої відео