Полтава Інформ

7 квітня відзначають свято Благовіщення Пресвятої Богородиці: народні звичаї та повір'я

7 квітня відзначають свято Благовіщення Пресвятої Богородиці: народні звичаї та повір'я
53781 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 квітня православні християни святкують одне з дванадцяти найбільших церковних свят — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Всі дванадесяті свята належать до подій богослужіння Ісуса Христа та Богородиці. Благовіщення серед цих свят. Воно поступається лише Великодню.
Благовіщення — велике православне свято, яке ознаменувало народження Ісуса Христа. Так, в Біблії говориться, що в цей день до Діви Марії завітав архангел Гавриїл і повідомив радісну звістку — появу Сина Божого, який врятує людські душі від гріха. Євангеліст Лука оповідає: " Радуйся Благодатна! - промовив Гавриїл. - Господь з Тобою! Благословення Ти між жонами". Діва Марія отетеріла від цих слів, адже не розуміла, як може стати матір'ю та, яка чоловіка не мала. Подія, яка описана в Біблії, сталася через 4 місяці, як зійшлися Діва Марія з Йосипом. Він був 80-річним старцем та далеким її родичем. Ще тоді Діва бажала зберегти назавжди своє дівоцтво та віддати себе Богу. Діва Марія запитала в архангела, як вона зможе народити Сина Божого. На що той сказав, що Дух Божий найде Марію й окриє її сила Всевишня. Почувши це, Йосип та Діва Марія вирішили жити за Божою волею.
Згідно з Писанням, 7 квітня Діва Марія дізналася про народження Ісуса Христа. А вже 7 січня всі православні вітали його появу на світ. Рівно 9 місяців Діва виношувала Сина Божого.
Благовіщення Пресвятої Богородиці — одне з найважливіших християнських свят, що розпочало Євангельську історію — благу звістку появи Ісуса Христа та порятунок людського духу.
На Благовіщення в церкві читають літургію, проходить всенічна служба. Святі одягають блакитний одяг — символ свята та вигукують піднесене " Радуйся". Після того священники випускають білих голубів, повідомляючи благу вісь та спасення людських душ.
Крім того, біла лілія вважалася також символом свята. Християни наділяли її чистотою, любов'ю та родючістю. Благовіщення сповнене надії та добра. В Богородицю дозволялося певне послаблення у Великому пості. Християнам можна було вживати морепродукти та страви з риби. Так, як у 2021 році Благовіщення святкують не в Страсний тиждень, то і в цей раз українці можуть не дотримуватися певних обмежень Посту. А ще у свято віряни печуть прісні хлібці, освячують їх в церкві та дають скуштувати натщесерце всім рідним.
Свято займає особливе місце в православному календарі. Воно ознаменує пробудження землі від зими та початок літа й тепла. Також на Благовіщення вилазять всі плазуни із землі. А на Усікновення — ще одне важливе церковне свято, вони ховаються знову.
За народною прикметою, в цей день люди вмивалися річковою, колодязною водою, бо вважалося, що сьогодні вона цілюща, може підняти на ноги хворого та вилікувати від усіх недуг. Також в цю воду віряни ставили ікону Благовіщення й молилися за вдалий врожай цьогоріч.
У день Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна було робити фізичну, важку працю. Варто було зосередитися на змісту свята. За чотири-три дні до Благовіщення люди наводили лад в будинках, бо це обіцяло щастя та добробут в родині. Цей день люди намагалися провести в молитвах.
Також віряни не давали в борг в Благовіщення, навіть сіль не позичали, вона могла б принести нещастя. Також в церкві на Богородицю не можна було проводити заупокійні служби та благословляти шлюб.
Одначе, у всіх народів в цей день різні вірування та звичаї. Так, в Болгарії та Македонії люди намагалися бути ситими, добре одягненими та мати в кишені гроші, щоб лічити; в Поліссі бігали навколо помешкання; в Східній Сербії та Південно-Західній Болгарії гойдалися на гойдалках. А в болгарів, поляків, росіян мовилося, що крадіжка на Благовіщення створить хороше злодійство на весь рік, українці ж пекли в цей день птахів з тіста (жайворонків), які потім віддавали худобі чи залишали біля корови.
Крім того, на Благовіщення Пресвятої Богородиці існували й народні повір'я щодо погоди та майбутніх врожаїв. Найчастіше мовилося, якщо гарна погода — до хорошого врожаю; якщо дощ — чекати багато грибів; якщо мороз — буде гарний врожай гарбузів та огірків; якщо не літають ластівки — літо буде пізнє.

© 2020 poltava-inform

Мої відео