Полтава Інформ

Що чекає на власників паперових паспортів у 2021 та подальших роках?

Що чекає на власників паперових паспортів у 2021 та подальших роках?
191218 ПЕРЕГЛЯДІВ

Комітет Верховної Ради України з прав людини повідомив про прийняття остаточного рішення щодо законопроекту №3986. Вони планують поступово вивесті бумажні паспорти з обігу. Це будуть не різкі зміни, що трапляться за декілька днів. Часу в українців буде вдосталь. Проте необхідно розуміти деякі нюанси.

Проектом Закону №3986 від 14.08.2020 влада визнає недійсною Постанову Верховної Ради України від 26 червня 1992 року №2503-ХІІ «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон». Тобто з цього року держава не видаватиме жодних паперових паспортів, а ті, які ще є будуть поступово виводити.

Власникам паперових паспортів не варто переживати та вже зараз бігти займати чергу до паспортного столу. Їхній документ буде дійсним до завершення строку дії, який вказано під час надання посвідчення. По завершенню, вони отримають паспорт-картку. Той, хто у віці 16-25 років отримав паперовий паспорт, повинен буде змінити його у віці 25. Ті, хто отримав у віці 25-45 змінять його у 45 років. А ті, хто зараз старше 45, може не перейматись, а залишити такий документ, як є.

Втрата паперового паспорту трапиться у разі:

смерті носія;
якщо його оформили з порушенням вимог законодавства України;
завершення громадянства або відміни рішення про його набуття;
зміни прізвища, імені, по батькові (за наявності), дати, місця народження особи;
виявлення помилки в документі;
у випадку заповнення всіх необхідних сторінок;
втрати посвідчення;
внесення в паспорт відомостей, не передбачених законодавчими актами.

Щодо покарання, то воно не змінилось У разі втрати документу громадянину необхідно відновити його протягом 30 діб з моменту загублення. Якщо українець цього не зробить, то на нього накладають штраф у розмірі від 17 до 170 грн за 1 день згаяного часу.

© 2020 poltava-inform

Мої відео