Полтава Інформ

Праця по найму в карантин: відпустка за власний рахунок, неповний робочий час або дистанційна робота

Праця по найму в карантин: відпустка за власний рахунок, неповний робочий час або дистанційна робота
146382 ПЕРЕГЛЯДІВ

Існує три варіанти, як вчиинити з найманим працівником у період карантинних заходів, запроваджених по всій Україні. Усі вони містяться в Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання поширенню коронавірусу в Україні», що Верховна Рада ухвалила 17 березня.

Заступниця начальника відділу Дніпровського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко пояснила, що найчастіше роботодавці Дніпра відправляють найманих працівників у відпустку. За новим Законом, вона може бути без збереження заробітної плати і тривати весь період карантину, але виключно за згодою працівника. За бажанням він може взяти щорічну оплачувану відпустку, або по догляду за дитиною з інвалідністю, або по догляду за дитиною до 14 років.

Другий варіант — це неповний робочий день чи неповний робочий тиждень. У цей період, за словами Анастасії Юхименко, заробітна плата нараховується у відповідності до виробітку чи пропорційно відпрацьованого часу.

Третій — дистанційна робота, що офіційно оформлюється наказом керівництва або розпорядженням чи дорученням. У період карантину вона може бути доручена державному службовцю або представнику органу місцевого самоврядування. Йдеться про надання послуг населенню.

«На час виконання своїх посадових обов`язків дистанційно на працівників розповсюджуються всі ті ж гарантії, всі ті компенсації, які передбачені трудовим законодавством. Це стосується і охорони праці, і оплати праці», — пояснила юристка Анастасія Юхименко.

За словами юристки, якщо людина в період карантину захворіла і пішла на лікарняний, то, незалежно від обраного варіанту, він оплачується, як і раніше, на загальних підставах.

© 2020 poltava-inform

Мої відео