Полтава Інформ

Пакування овочів в одноразові пакети шкодить екології та не захищає від вірусу

Пакування овочів в одноразові пакети шкодить екології та не захищає від вірусу
203914 ПЕРЕГЛЯДІВ

Експерти Комітету з роздрібної торгівлі вважають за необхідне дозволити продаж нефасованих овочів та фруктів продавцями або покупцем шляхом самообслуговування, за умови дотримання базових рекомендацій з безпеки. Про це повідомила Європейська Бізнес Асоціація на своєму офіційному сайті.

Із запровадженням суворих карантинних заходів в Україні мережі супермаркетів та продовольчі магазини, згідно з рішенням місцевих органів, щоденно фасують овочі та фрукти в одноразові пакети. Посилення протиепідемічних заходів — це дуже добре, але на державному рівні досі не встановлено жодних вимог щодо обов`язкового фасування продуктів. Ба більше, за інформацією МОЗ, фрукти — взагалі непридатне середовище для виживання вірусу. До того ж, у такій упаковці вони швидше псуються, а для вірусів створюється сприятливіша среда. Не маючи доведеної ефективності проти вірусу, фасування в поліетилен значно ускладнює роботу торгових точок та забруднює довкілля.

«Це провокує збільшення відходів у вигляді пакетів, що згубно впливає на навколишнє середовище. Це також призводить до зростання ціни на продукцію через додаткові витрати на матеріали та робочий час продавців, прискорює псування продукції, збільшує кількість незадоволених клієнтів, які також не розуміють необхідності таких заходів», — зазначає керівник FMGG напрямку Європейської Бізнес Асоціації Крістіна Лініченко.

Тож, Асоціація пропонує уточнити способи реалізації овочів і фруктів у відповідних рішеннях обласних комісій та місцевих рад. Зокрема, експерти Комітету з роздрібної торгівлі вважають за необхідне дозволити продаж вагових овочів та фруктів продавцями або покупцем шляхом самообслуговування, за умови дотримання базових рекомендацій з безпеки. Достатньо наявності індивідуальних засобів захисту у продавця та покупця, дотримання дистанції між людьми 1,5 метрів, додаткової дезінфекції обладнання та інших необхідних заходів. Таким чином можна захистити людей від передачі вірусу, але й не створювати додаткове необґрунтоване навантаження на торгові точки, наголошує Європейська Бізнес Асоціація.

© 2020 poltava-inform

Мої відео