Полтава Інформ

Місто в пустелі та паливо із водоростей — чим дивував космічний хакатон у Дніпрі

Місто в пустелі та паливо із водоростей — чим дивував космічний хакатон у Дніпрі
33319 ПЕРЕГЛЯДІВ

Комп’ютерні ігри, космічні програми, інноваційні рішення проблем екології, перенаселення, кліматичних катастроф — все це у проєктах учасників Nasa Space Apps Challenge. Міжнародний космічний виклик від NASA прийняли у Дніпрі. Два дні 19 та 20 жовтня за підтримки космічного бюро США у місті проходив найбільший світовий хакатон. 

Проєкти розробляли на основі даних Nasa, аби знайти інноваційні рішення для розв’язання проблем людства на Землі та в космосі. 

Анна Павловська — лідерка команди студентів-біологів Hydro Modification. Вони презентували ідею спеціального фільтру для очистки водойм від водоростей та переробки останніх на біопаливо.

“Ми кожного року бачимо, що відбувається з нашою річкою Дніпро, як вона покривається цією масною плівкою ціанобактерій. Чому ж ми не можемо очистити водойми, врятувати наших риб, нас самих від захворювань, при цьому додатково отримати економічну вигоду у вигляді енергії?” — розповідає Анна.

Наймолодших учасників, школярів із команди GreenDeserts, на створення проєкту надихнула проблема перенаселення планети. Тож винахідники створили автономне місто в пустелі та розрахували, як його жителям забезпечити себе водою та житлом. Енергію вони пропонують виробляти за допомогою видобутку із піску двооксиду силіцію.

На розробку проєктів у команд було 48 годин. Дехто навіть залишався ночувати на території проведення хакатону, аби працювати до ранку.

“Ці проєкти пов’язані не лише із космічними дослідженнями, вони водночас освітянські й такі, що популяризують космос і все, що пов’язано з вивченням навколоземного простору”, — каже голова асоціації “Ноосфера” та суддя хакатону Михайло Рябоконь. 

Космічний виклик від NASA Дніпро приймає вже третій рік поспіль. На цьогорічному хакатоні навіть встановили свій рекорд — найбільша кількість учасників в Україні — це 198 винахідників, які об’єдналися в 28 команд. Переможцями стали дві з них — команда KIS, що запропонувала замінити безліч кабелів на авіалайнерах на один, та хлопці з SDGC, які перетворили звичайний смартфон на джойстик для керування космічними дронами.   

© 2020 poltava-inform

Мої відео