Полтава Інформ

Вцілілі частини монумента “Дніпровські хвилі” опинилися на смітнику

Вцілілі частини монумента “Дніпровські хвилі” опинилися на смітнику
33337 ПЕРЕГЛЯДІВ

Монументу відомого українського митця Ернста Коткова фатально не щастить: у березні його зруйнували заради майданчика для торговельного центру, а тепер рештки композиції руйнуються під впливом дощів та атмосферного повітря у Тунельній балці.

Відеокадри, як зберігаються вцілілі елементи композиції, ми передали начальниці управління з питань охорони культурної спадщини міськради Надії Лиштві. Від інтервю чиновниця відмовилася, проте телефоном підтвердила, що частини “Дніпровських хвиль” відправили на зберігання в комунальне підприємство УРЕА. Та, каже, скоріш за все, місця під дахом для них там не знайшлося. Утім, нічого вдіяти із цим очолюване нею управління не може: зруйнована скульптура не входить до переліку обєктів культурної спадщини Дніпра, оскільки молодша за півстоліття. Відтак така ж доля може спіткати й інші витвори мистецтва радянського періоду.

“Ми піднімали питання щодо їх каталогізації - творів які є, і збереглися ще на сьогоднішній день. Якщо ми консолідуємось, то все ж таки зупинимо цей процес вандалізму та руйнації”, - переконаний голова Січеславської організації Національної спілки художників України Андрій Пікуш.

За іронією долі “Дніпровські хвилі” привернули до себе увагу тільки після варварського демонтажу на замовлення “Підвенмашу”. Тоді ж постало питання про відновлення та збереження скульптури. Зробити це буде нелегко.

“Робота виконана в техніці об`ємної мозаїки. Такі витвори рідко зустрічаються на території України. До того ж, виконання неперевершене”, - ділиться дослідниця монументального мистецтва Тетяна Журій.

Утім, громадські активісти та Січеславська організація Національної спілки художників України не полишають надії відновити “Дніпровські хвилі”. Вже подали на розгляд до управління культури Дніпровської міськради попередній кошторис проєкту, але відповіді ще не отримали.

“Відновлення такої скульптури довжиною понад 20 м і вагою кілька десятків тон, армований бетон, оздоблений мозаїкою - це кошторис в декілька мільйонів гривень”, - говорить Андрій Пікуш. 

Художник додає, що возив на місце руйнації монумента народного художника України Володимира Небоженка та художника-монументаліста В`ячеслава Данилова. Обидва порадили відновлювати просторову композицію з нуля. За словами фахівців, старі бетон та арматуру з новими краще не поєднувати — за кілька років виникнуть тріщини.

Для “Дніпровських хвиль” необхідно також знайти нову локацію. Ініціативна група вважає, що це може бути парк Зелений Гай або навіть фонтан біля міськради Дніпра.

Дякуємо за допомогу у підготовці цього матеріалу Оleksandr.Varshavskyi.

© 2020 poltava-inform

Мої відео