Полтава Інформ

Українці із зруйнованим житлом на окупованих територіях можуть отримати компенсацію

Українці із зруйнованим житлом на окупованих територіях можуть отримати компенсацію
320786 ПЕРЕГЛЯДІВ

Згідно із законом, що впроваджує компенсаційний механізм за пошкоджене й знищене житло внаслідок агресії російської федерації, від початку передбачав, щоб усі ті люди, у кого є знищене житло на тимчасово окупованих територіях, також матимуть змогу отримати відшкодування. Уряд вирішив на прикладі міста Мелітополь провести експеримент з виплати таких компенсацій.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Експеримент триватиме кілька місяців, і під час нього будуть застосовуватися різні сучасні засоби, щоб зібрати інформацію про зруйноване житло, зокрема це інформація зі супутників. Такий підхід дає можливість зафіксувати, що житло було зруйноване саме після 24 лютого 2022 року. Після того, як відпрацюють відповідні комісії, що створені при органах місцевого самоврядування, коли буде пройдена вся процедура компенсацій і перші люди отримають перші житлові сертифікати, ця програма буде розширена на інші населені пункти, які сьогодні, на жаль, перебувають у тимчасовій окупації», — сказала Олена Шуляк.

За словами депутатки, на сьогодні громадяни подали вже понад 550 тисяч заяв про пошкоджене та знищене житло. Лідерами за кількістю таких повідомлень є Донецька, Харківська й Київська області.

«Ми розуміємо, що тих людей, у яких є знищене житло на тимчасово окупованих територіях, десятки тисяч. Тому разом із Міністерством відновлення України, Міністерством цифрової трансформації, з ДП «Дія» і в тісній співпраці з нашим парламентським Комітетом відпрацьовуємо всі варіанти, щоб була можливість швидко і вчасно отримувати компенсацію», — розповіла парламентарій.

Олена Шуляк додала, що зараз розглядається можливість, щоб компенсації отримували й ОСББ, які витрачали зібрані з власників квартир кошти на ремонт пошкодженого житла внаслідок агресії російської федерації.

«Ми провели великі публічні консультації, зібрали думки від експертного середовища, членів комісій, що працювали при органах місцевого самоврядування, громадських організацій, які допомагають фіксувати пошкодження, і готуємо покращення до компенсаційного механізму. Я думаю, що наступного року ці покращення на законодавчому рівні будуть внесені в нормативні акти», — підкреслила голова парламентського Комітету з питань організації державної влади.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла про робочий візит української делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком до Республіки Ангола, у межах якого брала участь у роботі засідання 147-ї Асамблеї МПС. Представники України зустрілись з представниками Індонезії та Танзанії. Із лідером делегації Індонезії Фадлі Зоном українські делегати обговорили продовольчу безпеку та важливі для цього дії з боку міжнародної спільноти, зокрема, подальшу підтримку. Перший віцеспікер проінформував колегу про поточну ситуацію та перешкоджання експорту російською федерацією.
  • Сторони зустрічі обговорювали продовольчу безпеку та важливі для цього дії з боку міжнародної спільноти, зокрема, подальшу підтримку. Також на зустрічі обговорювалось питання посилення співпраці в окремих сферах та відзначили роботу Групи дружби.
  • Ба більше, українські делегати зустрілися з Міністром закордонних справ Танзанії. Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, продовольчу безпеку, імплементацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Українські делегати наголосили на важливості розширення української дипломатичної присутності в Танзанії, а також розвитку сільськогосподарської, освітньої, енергетичної й інженерної кооперації.

© 2020 poltava-inform

Мої відео