Полтава Інформ

Російські обстріли знищують не тільки інфраструктуру, а й економіку України

Російські обстріли знищують не тільки інфраструктуру, а й економіку України
419335 ПЕРЕГЛЯДІВ

НБУ оцінив вплив періодичного вимкнення світла через російські обстріли, скільки це коштувало ВВП, інфляції та українським експортерам.

Коли українська енергетична інфраструктура опинилась під ударами російських ракет, це було лише питання часу, як швидко обстріли негативно вплинуть на українську економіку. Згідно з дослідженням НБУ, опублікованого 2 лютого в інфляційному звіті за січень, українцям необхідно буде звикнути існувати в умовах постійного дефіциту електроенергії.

За оновленими прогнозами Національного банку на 2023 рік, нестача у першому кварталі сягатиме 27%, що є максимальним показником. До вересня ситуація покращиться, дефіцит буде меншим (від 7 до 11%). Але на початку опалювального сезону показник збільшиться до 18%.

Не дивлячись на те, що українські бізнесмени змогли швидко адаптуватись до постійних перебоїв з електроенергією, а енергетики навчились в надзвичайних умовах ремонтувати пошкоджену інфраструктуру, шкода, яку нанесли загарбники коштуватиме українській економіці 1,9 в.п. економічного зростання. Також збільшиться додатковий дефіцит зовнішньої торгівлі (близько 2 млрд доларів) та кількох додаткових процесних пунктів до цьогорічної інфляції.

Як постійні відключення світла вплинули на бізнес?

Нацбанк додав додаткове питання до свого щоквартального опитування підприємств, а саме, як російські удари по енергетичній інфраструктурі впливають на бізнес в Україні. НБУ для свого дослідження опитав близько 600 компаній протягом листопада минулого року.

За даними з дослідження, більшості підприємств довелось зменшити виробництво через періодичні перебої електроенергії. Середній показник по усіх респондентах — мінус 18,6%.

Найбільші втрати понесли такі сфери: промисловість, будівництво та транспорт. Нацбанк вважає, що через масовані атаки та відключення світла українська економіка втратила 4 в.п. ВВП у четвертому кварталі й 1,3 в.п. в цілому за 2022 рік.

Тому в цьому році слід очікувати, що зростання економіки буде на 2% меншим, аніж могло бути за нормальних умов, без вимкнень світла та російських ракетних ударів. Ефект перенесеться й на 2024 рік — мінус 0,6 в.п.

Показники могли б бути гіршими, але на допомогу бізнесу прийшла ідея використання ними генераторів, що дозволило відіграти для ВВП пів відсоткового пункту.

За найгіршим сценарієм, НБУ оцінює можливі втрати ВВП у 2023 до 3,6 в.п., у 2024 — 1,5 в.п.

Через періодичні відключення електроенергії бізнес вимушений був використовувати генератори, що позначилось на собівартості продукції. Також на ціни вплинув додатковий високий попит на пальне, особливо для генераторів, бо вони забезпечували роботу бізнесу.

Вимкнення світла суттєво не вплинули на інфляцію, оскільки частина магазинів зачинялась через перебої електроенергії. Як йдеться у дослідженні Нацбанку, змінилася структура попиту. Власне попит на товари тривалого зберігання збільшився, а на споживання товарів і послуг не першої необхідності — зменшився.

До остаточного показника індексу споживчих цін (26%) на кінець 2022 року додався дефіцит електроенергії (це 0,5 в.п.), але протягом цього року вплив буде значно більшим. За прогнозами Нацбанку, він сягатиме максимум 3 в.п. у другому та третьому кварталах, але знизиться до 2 в.п. в останніх місяцях 2023 року.

Проблеми з електропостачанням внесуть свій відсоток в інфляцію протягом наступного року, хоча цей внесок буде незначним.

Як щодо зовнішньої торгівлі?

За дослідженням Національного банку, дефіцит електроенергії містить у собі дві сторони у питанні зовнішньої торгівлі. По один бік монети — це негативний вплив для експорту, а з іншого боку це збільшення обсягів імпорту для держави.

У висновку НБУ йдеться, що експорт скоротиться за всіма групами товарів. Скорочення торкнеться не лише зернових культур, оскільки збір і транспортування не залежатиме вір наявності світла.

Для імпорту дефіцит енергії позначиться на: нафтопродуктах та продукції машинобудування (включаючи спорядження для відновлення енергосистеми). За оцінкою Нацбанку, зростання імпорту очікується у першому кварталі 2023 року (це близько 229 млн доларів на місяць).

Теги: Російські обстріли, війна в Україні, економіка,НБУ, Нацбанк, Російська агресія

© 2020 poltava-inform

Мої відео