Полтава Інформ

Спадщина: порядок вступу під час воєнного стану

Спадщина: порядок вступу під час воєнного стану
441511 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
З початку війни в Україні було прийнято багато законодавчих актів, які потребують додаткового роз’яснення та розуміння. Одним з питань, які стали під час воєнного стану це строки вступу до спадщини ?. Отже, розберемось по порядку.
 
➡️ 1. Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.
➡️2. Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини.
➡️3. Куди звернутись? Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого. 
➡️ 4. Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі - заборонено. 
➡️ 5. Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщини становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.
 
?Приклад 1. Людина померла на тимчасово окупованій території 24 вересня 2021 року, тобто строк подачі заяви про свої права сплинув би 25 березня 2022 року (6 місяців із дня смерті). Однак враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми Постанови Кабміну від 24.06.2022 № 719, подати заяву до нотаріуса такі особи матимуть право до 25 липня 2022 року, саме додаємо ще чотири місяці.
 
?Приклад 2. Людина померла 25 лютого 2022 року, коли було запроваджено воєнний стан. Таким чином, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці зможуть протягом 10 місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 26 грудня 2022 року.
➡️ 6. Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану - обмежена.
 
Важливо ❗️ Механізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення.
Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.
 
#ПравоваДопомога #юридична_консультація #БПД

© 2020 poltava-inform

Мої відео