Полтава Інформ

Президент Володимир Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу передбачаючи програш і почав брати "заручників", - Валентин Гайдай, Кіра Молчанова

Президент Володимир Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу передбачаючи програш і почав брати "заручників", - Валентин Гайдай, Кіра Молчанова
391893 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прокуратура Дніпропетровської області по “команді” з Києва, а саме з Офісу Президента, поновила старі карні справи десятирічної давнини проти першого заступника мера Кривого Рогу Євгена Удода. Про початок поновлення було оголошено першим заступником керівника облпрокуратури В. Прихожановим. Однак є маленький нюанс, ці справи вже були розслідувані та закриті за відсутністю складу злочину після проходження всіх обов’язкових процесуальних дій, державних експертиз, допитів та опитувань. Справа була поновлена десятого грудня цього року, та вже п’ятнадцятого обласною прокуратурою пану Удоду вручено повідомлення про “підозру” та оголошено суму перебування на “свободі”, а саме дев’ять мільйонів гривень застави. Про все це повідомив експерт Українського інституту політики пан В. Гайдай.

Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу : необґрунтована негативна інформація від "перевіряльників"

Старі матеріали, на сьогодні, оформлено в нове кримінальне провадження, що складається з двох епізодів, однак про них трохи згодом.

 

В бажанні посилити власний вплив у рідному місті, чинний президент України Володимир Зеленський припускається хибних кроків. Одним з них є вже оголошена команда про скасування позачергових виборів у Кривому Розі, що були заплановані на березень наступного року. “Він (президент) розуміє, що будь-який його кандидат програє в один тур. Криворізька команда у 2020 році вже виграла один раз у “Слуг народу” вибори мера. Зараз відкрито говорять, що центральна влада готова на все, щоб вони не тільки не йшли на вибори, але й не займались альтернативним розслідуванням смерті міського голови Костянтина Павлова та двох його братів” - такими словами коментує ситуацію пан Гайдай.

 

За останні місяці рейтинг представників “Слуг народу” впав по всій країні. На цю партію покладались великі надії, які, на превеликий жаль, не були виправдані за час каденції, поки партія у влади. Саме тому питання про призначення парламентом виборів мера було знято перед самим голосуванням, хоча воно було на порядку денному.

 

Протягом всього цього року Кривий Ріг потерпав від “схвалених з гори” акцій силовиків: “маски-шоу”, постійні перевірки, обшуки, застосування засобів тиску. В бажанні отримати свою кістку, перевіряючи доходять до абсурду, ставлячи міській владі Кривого Рогу у вину введення льотного проїзду для мешканців міста, виплати заробітної плати лікарям та вчителям, забезпечення містян безкоштовними, пільговими ліками не підвищення комунальних тарифів на воду, світло та опалення. І таких “звинувачень” маса. Їх абсурдність признають навіть самі силовики, однак, звісно ж, не на камери та диктофони.

 

Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу : погрози та шантаж з боку силовиків у Кривому Розі

Дані дії лише посилили негатив містян до діючої верхівки влади. І в Києві це зрозуміли. Тому замість продовження вигадування порушень, через які можна було б зняти кандидатів з виборів, команда президента перейшла до старого доброго методу шантажу. Силовому відомству надійшла команда арештувати та посадити першого замісника мера Кривого Рогу Євгена Удода.

 

Тут ми повертаємось до кримінального провадження, яке було відкрито на основі старих матеріалів. Це провадження складається з двох епізодів:

 

Перший епізод відбувся протягом 2015-2020 років на народних депутатів та представників міської влади Кривого Рогу: Шпенова Д.Ю., Вілкула О.Ю., Гальченко А.В., Колєснікова Д.В. та Павлова К.Ю., здійснювався системний тиск зі сторони тогочасної влади. Основна мета такого серйозного тиску — зміна обраного містянами мера Кривого Рогу та міськради, щоб поставити “своїх людей” та змусити народних депутатів голосувати за вказівкою “Київської верхівки”.

У 2016 відбувались силові захоплення міськвиконкому та повторні незаконні вибори мера міста, коли програв кандидат С. Семенченко, після чого відбулось понад п’ять сотень перевірок, які не дали жодного результату.

 

Адвокат Дмитро Манелюк згадує, що одним з епізодів цього конфлікту, саме політичного, було затримання заступника начальника управління містобудування та архітектури В. Нетяженка. У в’язниці на нього чинився доволі сильний тиск як з боку силовиків, так і з боку бандитів, що були допущені в камеру, після чого пан Нетяженко підписав свідчення, які логічно ніяк не стикуються з відомими усім фактами. “НачебтоЄвген Удод, який жодного разу в житті з ним навіть не розмовляв віч-на-віч, а лише у рамках спільних нарад, погрожував “застосувати до нього (В. Нетяженка) пістолет”. Наодинці, без свідків. І доказів немає які бути не могло, тому що не було самого факту” — розповів адвокат Дмитро Манелюк.

 

Пізніше стало відомо, що даний епізод силовики вигадали та змусили підписати свідчення Нетяженка, погрожуючи розправою бандитами та шантажуючи двома дітьми, що мають інвалідність. Все це робилось задня того, аби підвести пана Удода під кримінальну статтю, замість економічної, адже така стаття не передбачає внесення застави. При цьому кожен розумів, що дана справа схожа на картковий будиночок — вона розсиплеться при найменшому подиху доказів невинуватості у суді. Але основною метою всієї цієї схеми було саме запроторити пана Євгена до камери, де йому ніхто б не зміг допомогти уникнути знущань та насильства, як одних з варіантів засобів психологічного та фізичного впливу.

 

“Справа абсурдна,звичайно,що вона розсипалася і була закрита, але тепер відкрита знову. Дуже сподіваємося, що ті, хто давав команду її відновити, хоча б її читав.” - зазначає адвокат.

Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу: задіяні комунальні підприємства

Другий епізод стосується більш раннього періоду, а саме 2011 року. Він пов’язаний з рішенням Дніпропетровської обласної ради, де пан Євген був головуючим. “Рішення облради №160-8/VI від 12.08.2011 року стосувалося приймання об'єктів нерухомого майна (безхазяйні електромережі) на баланс комунального підприємства «Електромережа-Південне». У зв'язку з тим, що це майно у 2013 році КП «Електромережі-Південне» (без будь-якої участі облради) було продано за 9,7 мільйона гривень (сума збитку на думку прокурорів 357 723 грн) ПАТ ДТЕК «Дніпрообленерго», прокуратура вбачає у рішенні облради «злочинний намір». При цьому, ні рішення сесії, ні питання, пов'язані з продажем, не булидо сьогоднішнього дня ні опротестовані прокуратурою, ні оскаржені — суді”, - наголосив пан Манелюк.

 

“Політика — жорстка штука, інколи ж дуже брудна” — підкреслює пан Удод.

 

А пан Гайдай зазначає, що те, що відбувається у Кривому Розі є прикладом свавілля, на який готовий піти Зеленський, “котрий вже б’ється в агонії, бажаючи будь-якими методами залишитись президентом на другий термін”

 

Розчарування ним лише зростає.

 

 

Автор: podrobnosti.ua

Теги: Зеленський незаконно скасував вибори мера Кривого Рогу, Валентин Гайдай, Кіра Молчанова,Президент Володимир Зеленський

© 2020 poltava-inform

Мої відео