Полтава Інформ

Переваги чутливого ставлення до наркозалежних людей для суспільства та споживачів наркотиків

Переваги чутливого ставлення до наркозалежних людей для суспільства та споживачів наркотиків
405457 ПЕРЕГЛЯДІВ
Поширення наркоманії та наркозлочинності в Україні за останні десять років стало однією з найгостріших суспільних проблем, яка призводить до заподіяння шкоди здоров'ю людини, негативного впливу на все суспільство.
 
Ситуація, яка склалася на сьогодні у сфері наркозлочинності, незважаючи на комплекс запобіжних заходів, які здійснюються органами державної влади, залишається складною, а рівень поширення наркоманії в Україні - високим.
 
Не останню роль в цьому зіграла каральна наркополітика, яка спрямована в першу чергу проти тих, хто споживає наркотики, а не проти тих, хто їх продає та розповсюджує.
 
Переглянути доцільність покарання за деякі діяння, пов’язані із вживанням наркотиків та реалізувати так званий сенситивний підхід до споживачів наркотичних речовин - така мета проєкту «Забезпечення розумного балансу між наркополітикою та громадським здоров’ям в Україні», який реалізовується ГО «Пенітенціарна ініціатива»за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".
 
Ініціатори підходу переконують: варто сприяти тому, щоб працівник правоохоронного органу вбачав своїм завданням не притягнути до відповідальності, а сприяти профілактиці наркоманії в державі. Він має володіти елементами емпатії, бути чутливим, з розумінням ставитися до порушника закону.
 
Такий підхід до наркоспоживачів має ряд переваг як для самої людини із залежністю, так і для суспільства в цілому.
Для наркозалежної людини реалізація сенситивного підходу це:
розширені можливості лікування
Наркоманія - це хвороба, а не злочин. Ці люди, фактично потрапляючи в систему виконання покарань, зазнають труднощів в доступі до належного лікування, реабілітації. Тільки в одній Бучацькій виправній колонії реалізується замісна підтримувальна терапія, але, зрозуміло, що засуджених з наркозалежністю значно більше. Перебуваючи ж на волі, наркозалежна людина має більше можливостей отримувати адекватну медичну допомогу та лікування.
отримання соціальної допомоги
Перебуваючи на волі, наркозалежна людина має більше можливостей для вирішення соціальних питань. Нині в Україні існує достатньо центрів реабілітації, які надають допомогу людям, які страждають на наркотичну форму залежності. Запровадивши сенситивний підхід, ми зможемо зберегти людину для суспільства, надати їй більше можливостей для ресоціалізації та адаптації.
зменшення ризиків
Перебуваючи на волі, наркоспоживач стикається зі значно меншою кількістю ризиків для життя та здоров'я. В той же час, пенітенціарні установи - це місця надзвичайно високого ризику в плані передачі ВІЛ, туберкульозу та гепатитів В і С. Крім того, для засуджених, які тривалий час відбували покарання, втратили соціально корисні зв’язки, адаптація до життя на волі в сучасних умовах є дуже складною.
Для суспільства реалізація сенситивного підходу це:
безпечніше суспільство
Занурюючись у тюремну субкультуру, наркозалежна людина часто ще більше криміналізується, стає і фізично, і морально нездоровою, а, проблеми із соціальною адаптацією після звільнення часто штовхають на повторні злочини. Статистика свідчить, що більше половини засуджених в Україні вчиняють злочини знову. Покарання у вигляді позбавлення волі повинно застосовуватись лише до тих правопорушників, які становлять високий ризик для суспільства.
економія коштів
Якщо не змінити політику по відношенню до наркоспоживачів та підходи до боротьби з наркоманією, то кількість в’язничного населення, яке щорічно поповнюється за рахунок засуджених через наркотики, буде змінюватися в бік збільшення. В свою чергу така ситуація призведе до збільшення фінансових витрат. Велика кількість в’язничного населення, яке щорічно збільшується, накладає певний фінансовий і соціальний тягар на плечі держави.
покращення здоров'я суспільства
Чутливе ставлення до наркоспоживачів та турбота про їх лікування, допомога у нормалізації стосунків із сім’єю, друзями, оточуючим світом зможуть знизити відсоток хворих наркозалежних людей, які знаходяться на різних стадіях залежності.
Теги: борьба с наркотиками, наркозалежні, наркомания, наркоманія, наркоспоживачі, покарання

© 2020 poltava-inform

Мої відео