Полтава Інформ

Чому варто говорити з дитиною про статеве виховання?

Чому варто говорити з дитиною про статеве виховання?
182263 ПЕРЕГЛЯДІВ

Статеве виховання – процес, який вже починається з раннього дитячого віку. Це система педагогічних, медичних і психологічних заходів для формування і розвитку дітей адекватного здорового розуміння і ставлення до статевого життя і питань, що стосується своєї й протилежної статі. Розпочинати розмову про статеве виховання з дитиною варто з 9-12 місяця, коли малюки починають сидіти й цікавляться своїм тілом. З сексуальністю дітей батьки зустрічаються вже з раннього віку, але важливо розрізняти дорослу та дитячу сексуальність. Адже дитяча не зовсім про фізичну близькість. Дитячі переживання можуть бути спрямовані на самого себе або ж на людей, які оточують дитину. Ці переживання про потребу в прихильності, у бажанні уваги та тепла. Змістом статевого виховання дітей є: взаємини між людьми різної статі, норми таких взаємин, особисте життя людей у родині та сфери їхньої діяльності.
Хибна думка про те, що статеве виховання слід розпочинати в підлітковому віці. Батьки найчастіше замислюються про те, як складаються взаємини сина чи доньки з особами протилежної статі тоді, коли діти досягають підліткового віку. Це пояснюється тим, що дорослі, в якійсь мірі ототожнюють статеве виховання з сексуальними відносинами. Тому переживання, які виникають у дитини часто бувають незрозумілими дорослим, а в більш зрілому періоді й самій дитині. Незнання особливостей психосексуального розвитку дітей, неадекватне реагування на інтерес, питання і прояви, заборона, обмеження та строгість батьків, психологів, педагогів і медиків в питаннях статевого виховання призводить до придушення дитиною природних реакцій, в тому числі емоційних: холодність, закритість в сексуальному плані, неприязнь та ненависть протилежної статі, невміння будувати здорові відносини.
В Європі сексуальна освіта є частиною шкільної програми. Більш того, є ряд рішень Європейським судом прав людини, які стосуються естетичних і релігійних моментів в такому навчанні, в яких стверджується, що діти тепер отримують з різних джерел цікаву для них інформацію про статеве життя. Навчання з даного предмета в державних школах спрямоване не стільки на повідомлення знань, яких у них немає, або які вони не можуть отримати іншими способами, скільки має на меті дати цю інформацію коректніше, точно і науково. За статистикою МОЗ України основна маса проведених абортів припадає на вік від 15-18 років – близько 1000 дівчат на рік, а є випадки й в 12-14 років. Також відповідальна поведінка статевого життя зменшує ризики зараження ВІЛ або іншими захворюваннями. В Україні сексуальна освіта тільки формується.
Тема сексуальних зловживань і безпеки – це та тема, про яку дитина ніколи не спитає сама. Малеча, що живе у щасливій родині, просто не може уявити чогось подібного. А діти, які є у групі ризику чи постраждали від насильницьких дій, зазвичай про це не говорять. Тому питання безпеки інтимності завжди повинні порушувати дорослі. З того віку, коли дитина може залишитися наодинці з будь-ким іншим, наприклад, мама вийшла на роботу і найняла няню, дитина пішла в садочок, на секцію, поїхала в табір або лишилась у сім’ї друзів. На жаль, у більш ніж 60% випадків дитина зазнає сексуальних домагань від сторонніх, а від осіб, яких вона добре знає.

© 2020 poltava-inform

Мої відео