Полтава Інформ

Культура та історія: скільки знищено пам’яток архітектури України руками окупантів

Культура та історія: скільки знищено пам’яток архітектури України руками окупантів
357943 ПЕРЕГЛЯДІВ

На сьогоднішній день в Україні знищено 5 сотень об'єктів культурних пам'яток, які зафіксовані в 15 регіонах. Серед значних руйнувань опинилися культурні центри Маріуполя, Харкова, Києва, Херсона, Житомира, Сумщини та багатьох інших міст.

Які пам'ятки культури знищили окупанти

В тимчасово окупованому Криму 6 грудня 2022 року ворог підірвав санаторі "Зорі України", який відкрили ще в 1986 році, та був розроблений відомими архітекторами Валерієм Жилкіним та Євсій Перченков. Архітектори, які розробили план будівлі, чітко вписували його в гірський ландшафт узбережжя Криму.

Після анексії українського Криму, держава-терорист незаконно відібрала все майно півострова, та розподілила по руках інших власників. Від початку санаторій Зорі України перейменували на Зорі Росії, а надалі вирішили його знести, щоб звільнити місце під нову забудову.

Від початку повномасштабного вторгнення ворог завдав шкоди по пам'ятках нашої країни, яка створювалася роками. Український народ протягом багатьох століть намагався зберегти всю історію, але зараз більша половина знищена.

16 березня 2022 року росія завдала авіаудару по драматичному театру в Маріуполі. Майже 40 років драматичний театр вважали пам'яткою архітектури, на той час це було місце, яке об'єднувало людей. Але після 16 березня це місце перетворилося на місце трагедії сотень людей.

Через масові обстріли постраждали також музей Григорія Сковороди, майдан свободи у Харкові, садиба Лизогубів у Седневі, будинок " Слово", будинок творчості в Ірпені, садиба Л. Кенінга у місті Тростянець, Музей - заповідник "Садибу Попова", серед них також всім відомий літак "МРІЯ", історична будівля Чернігівського обласного молодіжного театру та багато інших.

Нажаль перлік таких відомих архітектурних пам'яток великий, в цей перелік входять також школи та навчальні заклади, 169 зруйнованих церкв, 45 бібліотек, 36 музеїв та 250 архітектури важливих для історії.

В багатьох із цих культурних будівель зберігалася вся історія України, серед них є уцілілі екземпляри. Росія з усіх сил намагається знищити та приховати всю історію нашої держави глибоко під землю. Але ворог не врахував того, що заховати історію сильної та незламної нації не можливо. 

Теги: Маріуполь,Крим, Україна,Російське вторгнення в Україну, Російська агресія

© 2020 poltava-inform

Мої відео