Полтава Інформ

Фейки тижня: українці й росіяни — братні народи. Рекламні екрани в Німеччині закликають не надавати зброю Україні

Фейки тижня: українці й росіяни — братні народи. Рекламні екрани в Німеччині закликають не надавати зброю Україні
394494 ПЕРЕГЛЯДІВ

Звернення до українців

У мережі поширюється звернення до українців від росіян. Його розміщують на маловідомих українських сайтах. У зверненні говориться про те, що українці та росіяни — один народ, який роз‘єднав Захід. Автори працюють за «методичкою російської пропаганди», поширюють наратив про братерство двох народів, бажання возз‘єднатись в одну культурну спадщину тощо.

Фахівці проєкту «НотаЄнота» з‘ясували, що загарбники зламують українські сайти та публікують там класичні слова про дружбу й мир між росією та Україною, а також заклики зупинити нацизм разом.

Пропагандисти намагаються змінити кут зору на війну в українців подібними звертаннями, звинуватити у всіх злочинах Захід, бо нібито росія не могла такого зробити, «ми ж дружній народ».

Через рекламу в Берліні закликаються не надавати танку Україні

У соцмережах публікують відео, яке нібито зроблене у Берліні. У записаному матеріалі можна помітити рекламний екран, розміщений на стіні будівлі, що транслює відео із закликом не надавати танки Україні. У рекламі нібито використали зображення танків 1943 та 2022 років з підписом «може ніколи знову?». Мовляв, таким чином німці нагадують уряду про події Другої світової війни. Але це неправда.

Відеоматеріал створений за допомогою спеціальних програм для монтажу. Також не вказаний автор та дата створення відео.

Спеціалісти проєкту Correcriv з‘ясували, що екран дійсно розміщений в Берліні, але власники заперечили, що подібне відео транслювалось на ньому.

Пропагандисти намагаються будь-яким чином зупинити поставки танків до України.

Українську артилеристку Маргариту Рівчаченко взяли у полон

Телеграм-канали поширюють інформацію, що нібито взяли у полон артилеристку ЗСУ Маргариту Рівчаченко з позивним «Сакура», яка обстрілювала житлові квартали Донецька з міномета, за що була покарана. До тексту додається фото, яке ймовірно мало б свідчити, що Маргарита знаходиться у полоні. Але це фейк.

На це звернули увагу фахівці Харківського антикорупційного центру. Вони також зв‘язались із Маргаритою, щоб спростувати повідомлення. Маргарита підтвердила, що перебуває у полоні, а також додала, що вона пресофіцерка, а не артилеристка та має інший позивний, а саме «Афіна».

Отже, фото, наведене в публікації разом з текстом не відповідає реальності, а пропагандисти намагаються показати свою успішність на фронті.

Пані Маргарита на своїй офіційній сторінці в Twitter написала «Ортілерістка», іронічно відреагувавши на публікацію про її знаходження в полоні.

Продаж українського хлопчика заради інтиму

У соцмережах з‘явились знімки з екрана чиєїсь розмови, в якій нібито домовляються про кілька годин інтиму з сиротою з України. Це коштуватиме 250 тисяч рублів. До знімків з листуванням також додавали нібито скриншоти з транзакціями.

Національна поліція спростувала повідомлення, назвавши це «черговим ІПСО окупантів». А дописи про «продаж» дитини наразі видалили з першоджерел.

Як з‘ясувала кіберполіція України, фото дитини справжнє. Цей хлопчик народився та живе в росії, а також під наглядом мами працює моделлю для реклами одягу.

Володимир Зеленський закликав світ завдати ядерний удар по росії

У мережі з‘явилось повідомлення, в якому нібито цитується епізод з онлайн виступу президента України в австралійському інституті Лоуї. Дописи у твіттері підхопили ворожі ЗМІ та назвали слова Зеленського «закликом до початку світової війни з жахливими наслідками». Але це неправда.

Фактчекери проєкту StopFake вияснили, що цитату спотворили, щоб маніпулювати словами Володимира Зеленського, бо він насправді не закликав до ядерного удару по росії. У короткому відео, який додається до публікації є слова про те, що НАТО необхідно було завдати «превентивних ударів» по території росії, щоб стримати її від використання ядерної зброї.

Також слова Володимира Зеленського пояснив прессекретар Сергій Никифоров. Він сказав, що президент мав на увазі період до 24 лютого, тому що тоді слід було відреагувати саме так, аби не допустити ескалації.

Теги: фейк,Російські пропагандисти,пропаганда, війна в Україні, Російська агресія ,російська пропаганда

© 2020 poltava-inform

Мої відео