Полтава Інформ

Вічна проблема українських сімей та молоді – житло

Вічна проблема українських сімей та молоді – житло
216381 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найкритичнішим питанням молодих українців є не освітнє чи медичне, а квартирне. Влада розуміє, що власна квартирна для молодої сім’ї або студента важлива, проте воліють замовчувати тему та піднімати ціни за комуналку. На сьогодні середня плата за оренду однокімнатної квартири становить 6-7 тисяч на місяць без комунальних витрат. А ближче до центру Києва взагалі доходить до 10-12 тисяч на місяць. За даними експертів, середня зарплата українця складає 7-8 тисяч в місяць. Якщо у сім’ї працює лише батько, а мати знаходиться у декреті, то середньомісячної зарплати просто не вистачить навіть на оренду квартири. За дослідженням Державного інституту розвитку сім’ї та молоді люди від 18 до 35 років більше обурюються бездіяльністю влади щодо квартирного питання. Усього 7% вважає, що проблем з житлом в Україні не існує, а 80% українців не можуть придбати собі власне житло. Експерти кажуть, що зазвичай люди купують собі помешкання після 35 років, бо весь час збирають кошти. Сьогодні ж вартість на житло не під силу більшості. Щоб полегшити життя українським сім’ям влада може зменшити податковий тиск на забудовників та переглянути застарілі будівельні норми. Ще одним важливим кроком в подоланні квартирної кризи – збільшення обсягів цільового рефінансування у банківському секторі для розвитку доступних іпотечних кредитів.
Психологи кажуть, що більшість сімейних сварок відбуваються через те, що молода пара живе з батьками. Соціальні опитування формують таку статистику: орендують житло 14% молодих пар; проживають у своїх родичів 39%; кожен другий громадянин хоче покращити умови проживання; 17% мешканців України не бачать взагалі проблем. Проблема з житлом на 22% пов’язана з нестачею грошей у молодих людей, а веде за собою порушення статевих стосунках між парою. Ба більше, молодята відкладають народження дитини через відсутність помешкання. Україна має сьогодні великі ціни за житло, що можуть собі дозволити одиниці. На це є декілька причин: підкупна влада, яка ігнорує проблеми своїх громадян та не хоче виділяти землю на дешевші соціальні помешкання; тягар податкової системи для замовників будівництва житлових комплексів, що суттєво збільшує ціну на квадратні метри; відсутність молодіжної іпотеки.
Дуже часто трапляється, що певна сума на квартиру вже є, але її не вистачає. В такому випадку допоможуть декілька робочих варіантів: 1) державна допомога, яка виявляється не міфом. Від Уряду можна отримати 30-50% вартості квартири або будинку за програмою «Доступне житло». Для цього потрібно подати документи до місцевого органу влади. Втім, така послуга не для всіх, а лише для: українців, які потребують поліпшення житлових умов; не маєш власного житла, або площа менш як 13,65 кв.м. 2) кредит – напевно з найгірших варіантів, адже відсоткова ставка зараз складає понад 20% залежно від банку; 3) розстрочка від забудовника дасть змогу заселитися в оселю лише заплативши 30% її вартості. Все інше переводиться на виплати на декілька років без відсотків. Ти платиш таку суму, як на орендованій квартирі, але платиш вже за свою.

© 2020 poltava-inform

Мої відео