Полтава Інформ

В Україні на законодавчому рівні неврегульований захист прав дитини в цифровому середовищі

В Україні на законодавчому рівні неврегульований захист прав дитини в цифровому середовищі
13095 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні з початком 2021 року почастішали випадки самогубства серед дітей. В Офісі Генеральної прокуратури вже зареєстровано 18 таких спроб. Діти, які вдаються до суїцидальних вчинків, віком від 10 до 16 років.
Підтвердженням цього є ситуація, яка сколихнула всю Україну. 16 лютого в Боярці, що на Київщині, в академічному ліцеї "Гармонія" дві подруги-семикласниці, переглянувши відео в соціальній мережі TikTok вчинили самогубство. На чорному екрані телефону вони побачили відеозапис: " Випий 40 таблеток "Но-шпи" та побачиш, що буде". Дівчата купили в аптеці аналог Но-шпи таблетки "Дротаверин". Перш ніж випити 40 пігулок, однокласниці зателефонували подругам та попрощалися. Коли останні прибігли на допомогу, знайшли дівчат вже непритомними. В результаті одна з семикласниць померла, друга — перебуває в реанімації в стабільному стані. За словами анестезіолога лікарні життю другої дівчини нічого не загрожує, її надали вчасно оперативну медичну допомогу. До того ж невролог Олексій Пелепейченко додав, що максимальна доза цих пігулок для дітей 6 штук, дівчата ж вжили 40 таблеток "Дротаверину". А ще він додав, що отримати галюцинаційні дії цими таблетками неможливо, навіть після передозування. Тож невідомо якого ефекту хотіли досягнути дівчата.
В Офісі Генеральної прокуратури наголошують, що дівчата не з проблемної сім'ї та й не мали схильності до самогубства. Це говорить про те, що діти в нашому суспільстві зіштовхуються в повсякденному житті з кіберзагрозами.
Крім того, в Умані дві дівчини після перегляду сюжету в новинах про випадок з дівчатами, вирішили перевірити дію таблеток на собі. Їхня доза становила вчетверо меншу кількість пігулок: по 10 кожній. Свій вчинок діти пояснили тим, що хотіли привернути увагу батьків до себе. Сім'ї дівчат перебувають на обліку та зареєстровані як такі, що потрапили в складні життєві обставини.
Відео з хештегом "Дротоверин" переглянули 15 тисяч осіб. В змісті челенджу мовиться про те, що особа повинна випити 40 таблеток "Дротоверину" та слідкувати за перебігом подій. Наслідком челенджу стала вже смерть однієї дівчини. Наразі відеозапис видаляють з TikTok. А в соціальній мережі Facebook суспільство звернулося до президента України з проханням видалити TikTok, як особливо небезпечну соціальну мережу для дітей.
Додамо, що TikTok - це китайський додаток, який набирає швидкої популярності серед молоді.
Подібний інцидент, який призвів до летального випадку, відбувся в Італії. Дівчина 10 років переглянула та взяла участь у челенджі з TikTok. Згідно з відеозаписом з соціальної мережі, вона накинула ремінь на шию та затримала дихання. Після жахливого випадку в Італії терміново почали блокувати сумнівні акаунти та акаунти осіб щодо яких не має впевненості у віці. В Італії зобов'язали заборонити реєстрацію дітей до 13 років в TikTok.
Начальниця департаменту захисту дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора Юлія Усенко повідомила, що в Україні важлива робота кіберполіції щодо виявлення небезпечних контентів (до прикладу, повідомлень суїцидального характеру). За її словами в державному полі повинні вживатися дії, які сприятимуть комфортному та безпечному перебуванню дитини в цифровому середовищі.

"Якщо ж вже й сталась неприємна ситуація в мережі Інтернет, де йдеться про моральний тиск на дитину, тим паче з погрозами фізичної розправи, дитина має повідомити про це дорослих.
Якщо довірливих відносин у сім’ї немає, дитина може сповістити про ситуацію інших дорослих: вчителя, тренера, шкільного психолога. У кожному місті є служби довіри та підтримки, які також можна знайти за допомогою Інтернету, і звернутись по допомогу туди. Питання тиску, приниження мають вирішувати діти разом з батьками. Адже, психіка у дітей не сформована так, як у дорослих", - стверджує психологиня, психодраматист Тетяна Сус.

В Україні на сьогодні на законодавчому рівні неврегульований захист прав дитини в мережі Інтернет. У зв'язку з використання цифрових медіа, діти підштовхують себе до певних ризиків зі здоров'ям, благополуччям, розвитком. Зокрема, серед факторів, які впливають на емоційне, психологічне, фізичне майбутнє дитини є онлайн-розбещення дітей для власного задоволення, сексуальне зловживання дітьми в соціальних мережах ( "секстинг", "сексторшен", "грумінг") ; принизливе зображення жінок та дітей з надмірною сексуалізацією; пропагування в мережі Інтернет зображень з насильством, наприклад, самогубство; заклик до расизму, дискримінації чи приниження; порушення конфіденційності дитини, посягання на її інтелектуальну власність; шантаж, фізична шкода.
У Міністерстві освіти і науки відреагували на нещодавні випадки самогубства та надали інформацію куди ж звертатися батькам та дітям за психологічною допомогою. Так, номер телефону національної дитячої гарячої лінії безкоштовно зі стаціонару 0-800-500-225; безкоштовно з мобільного телефону 116111. На сайті МОН є розділ "Безпека дітей в інтернеті" щодо обізнаності кібербезпеки батьків та дітей. А на платформі Дія можна знайти серіал "Безпека дітей в інтернеті", який допоможе уберегти дітей від булінгу (цькування) в цифровому середовищі, навчить протидіяти шкідливим матеріалам та суїцидальним спілкам в Інтернеті.

© 2020 poltava-inform

Мої відео