Полтава Інформ

Прокуратура підозрює трьох високопосадовців міськради Дніпра в розкраданні 16 млн грн

Прокуратура підозрює трьох високопосадовців міськради Дніпра в розкраданні 16 млн грн
258880 ПЕРЕГЛЯДІВ

Біглецю Михайлу Лисенку та його заступнику Олексію Самілику підозру вручили заочно. І тільки заступниця директора Департаменту благоустрою та інфраструктури міськради Дніпра Анна Москаленко отримала її на робочому місці. Всіх трьох підозрюють в афері з виготовленням паспортів вулиць Дніпра. Про це стало відомо прес-конференції у Дніпропетровській обласній прокуратурі. 

Схема наступна: Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпра замовляє ТОВ “Інтербуд транс 1” паспортизацію 78 вулиць Дніпра, під’їздів до Нового та Усть-Самарського мостів. Роботи не виконують, а беруть стару технічну документацію, виготовлену раніше, та чиновники закривають на це очі.

“Паспорти зроблені нормальні, і ми їх прийняли та передали в КП УРЕА. І старих паспортів не було, можливо, 60-х років”, — розповідав телеканалу D1 ще на початку вересня заступник директора Департаменту благоустрою та інфраструктури міськради Дніпра Олексій Самілик.

Та прокуратура області спільно з СБУ з’ясували: насправді роботу виконували два київські інженери. Вони написали 30 сторінок введення в паспорт і 30 сторінок висновків. І отримали за це 400 тис грн готівкою. Без жодних договорів.

У тендерній документації виконавцем робіт зазначена фіктивна фірма Андрія Вічина. 22-річний мешканець Донецька є власником та директором компанії “Інтербуд Транс 1”. У соцмережах Андрій Вічин фігурує у формі бойовика.

Олексія Самілика не збентежив навіть той факт, що в тендерній документації написана прописка Андрія Вічина — м. Донецьк: “Я не кадровик і не готовий це коментувати. А Андрія Вічина я жодного разу не бачив”.

І тут Олексій Самілик, дійсно, не збрехав. Андрій Вічин ані договір про надання послуг, ані акти виконаних робіт підписати просто не міг. Адже прокуратура встановила — на територію підконтрольну Україні він не в’їжджав. 

“Один з директорів живе і не виїжджав з Донецької народної республіки. Другий — постійно мешкає і працює в Туреччині, — говорить начальник відділу прокуратури Дніпропетровської області Максим Березюк. — На жаль, у нас немає зразків почерку Андрія Вічина. Тому складно провести графологічну експертизу, хто взагалі підписував сфабриковані документи”.

А з боку міськради Дніпра акти здачі-приймання техпаспортів підписав заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. Вони дозволили зняти майже 17 мільйонів гривень з рахунків держказначейства, вивести гроші в тінь та привласнити.

Трьом фігурантам цієї справи, за словами слідчих, загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі. Звісно, якщо двох із них знайдуть. А поки вирішують, яким буде запобіжний захід для заступника директора департаменту благоустрою та інфраструктури Анни Москаленко, якій вручили підозру просто на робочому місці. Слідчі вимагатимуть, щоб для початку чиновницю відсторонили від виконання посадових обов’язків.

© 2020 poltava-inform

Мої відео