Полтава Інформ

Підозрюваний в справі з корупцією хоче стати прокурором Антикорупційної прокуратури

Підозрюваний в справі з корупцією хоче стати прокурором Антикорупційної прокуратури
436800 ПЕРЕГЛЯДІВ

На сайті офісу генерального прокурора з 7 жовтня стартував конкурс з відбору кандидатів на зайняття посад прокурорів САП. 

 

Відбір кандидатів проводиться на зайняття посад прокурорів відділів управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді (наразі 7 вакантних посад) та прокурора аналітично-статистичного відділу (1 вакантна посада) - сказано на сайті.  

 

У списку осіб, котрі допущені до участі в конкурсі можна знайти знайоме прізвище, а саме - Колесник Олександр Вікторович. Ця постать відома своєю справою під назвою “Цукровий прокурор”. Його звинувачували в організації  корупційної схеми з розкрадання цукру, який зберігався на складах Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний Фонд» у Черкаській області, на суму 211, 65 млн. Грн. 

 

Заглибимось трішки далі, та почнемо з 2015 року, коли з Черкас вантажівками почали вивозити цукор ДСБУ «Аграрний фонд». Відомо також, що з липня 2015 року по лютий 2016 року його вивезли на суму 211,65 млн грн. В цьому злочині звинувачують колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Колесника, який був призначений на місце замість прокурора Корнійця. 

 

За словами тодішнього керівника антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, самостійно Олександр Колесник “розкрасти” таку кількість цукру не міг. Тому слідчі почали перевірки й інших робітників прокуратури, включаючи Генеральну прокуратуру. 

 

Екс-посадовця з управління юстиції звинувачують у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. А керівникові суб’єкта господарювання інкримінують злочини, передбачені ч.5 ст.191 та   ч.2 ст. 205, – фіктивне підприємництво. 

 

Найсуворіша санкція статей обвинувачення – позбавлення волі до п’яти років. 

 

Разом з Олександром затримали ще двох підозрюваних в проведені маніпуляцій щодо розкрадення цукру. 

На лаву підсудних, разом з Колесниковим, посадили екс-посадовця Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Віталія Бондара та керівника ТОВ «Еверіз веб солюшенс»  Віталія Панфьорова. Віталія Бондара звинувачують в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, зловживання владою або службовим становищем і ч. 2 ст. 366 КК України, а  Панфьорова – у правопорушеннях, передбачених ч.5 ст.191 та ч.2 ст. 205 КК України. 

 

Виконувач обов’язків генерального директора Державної спеціалізованої бюджетної установи “Аграрний фонд” Олег Липовий дав коментар щодо цієї ситуації: «Свого часу розроблена схема попереднім керівництвом – гроші взяли і хотіли ще забрати цукор державний. Але у зв’язку із ситуацією вони просто не встигли це зробити». 

 

Через суд держаний цукор вдалось повернути. Потім фінустанова «передала» борг приватній фірмі «Офір». «Аграрний фонд» не заперечує законності рішення. Юрист держустанови Єгор Сергєєв, підтвердив це належними документами з адресами сховищ фонду, з яких фірма може забирати цукор. 

 

За даними ЦПК| Центру протидії корупції, після звільнення з прокуратури пан Олександр Колесник став заробляти 4,1 млн грн на рік. Його родичка, ймовірно матір Олександра, придбала квартиру на Печерську на 120 квадратів, яку пан Колесник тепер орендує. 

 

Дружина колишнього заступника прокурора Київської області працює в фіскальній службі. У 2020 році мала змогу придбати Mercedes А250, вартість якого сягає майже 23 тисячі доларів. “І ця вартість скоріш за все є заниженою. До всього цього додайте заощаджені успішною родиною 45 тисяч доларів. Класика”, - повідомляє Центр протидії корупції. 

 

Нагадаємо, що 7 грудня 2022 року відбулось засідання у ВАКС (Вищий антикорупційний суд України) щодо справи Олександра Колесникова. Стадія дослідження доказів щодо його причетності досі триває.

Теги: Корупція, Спеціалізована антикорупційна прокуратура,центр протидії корупції

© 2020 poltava-inform

Мої відео